Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

Koliko dugo možete biti uz nekoga s koronavirusom, a da se ne zarazite?

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je revidirao definiciju bliskog kontakta s osobom zaraženom koronavirusom. Nažalost, ne postoji određena minutaža na osnovu koje možete biti sigurni postoji li i koliki je rizik da se zarazite.

Bliski kontakt

Bliskim kontaktom do sada se smatrala osoba koja je najmanje 15 minuta bila u društvu osobe zaražene koronavirusom na daljini manjoj od dva metra. Sada se bliskim kontaktom smatra osoba koja se nalazila na manje od dva metra od zaražene osobe najmanje 15 minuta u roku od 24 sata.

Revidiranje definicije uslijedilo je nakon objavljivanja studije koja je pokazala kako je zatvorski čuvar u Vermontu bio pozitivan na koronavirus nakon više kratkih interakcija sa šest zatvorenika koji nisu imali simptome. Tokom osmosatne smjene, čuvar je imao ukupno 22 susreta sa zatvorenicima u ukupnom trajanju od 17 minuta. No, stručnjaci ističu da ne mora nužno značiti da se niste zarazili ukoliko ste proveli manje od ukupno 15 minuta u blizini zaražene osobe. 

-Želite dati neke smjernice kojih se lako sjetiti, ali zapravo je riječ o kontinuumu. Može postojati mali rizik ako je riječ o dužem periodu ili veliki rizik ako se radi o kratkom peirodu. Jako je puno varijabli koje utječu na dozu virusa koju neko primi i to je najvažnije-  kazao je Neal Goldstein, profesor epidemiologije i biostatistike sa Univerziteta Drexel.

Nošenje maski

Osim vremena izloženosti, drugi važni faktori su da li je zaražena osoba imala simptome, nije ih imala ili su se razvili kasnije, da li ste u trenutku susreta bili u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, kakva je bila prozračenost prostora, koliko je ljudi bilo u društvu i kakva je aktivnost bila u pitanju, odnosno šta ste u datom trenutku radili.

Naprimjer, ako ste sa zaraženom osobom pjevali u podrumu veći je rizik da biste se mogli zaraziti za manje vremena, nego što je to slučaj ako ste sjedili u parku.  

Kada je riječ o traženju kontakata, smjernice CDC-a se ne mijenjaju ako ste nosili zaštitnu masku. Bliskim kontaktom se smatrate čak i ako ste vi i zaražena osoba nosili masku. To ne umanjuje važnost maske u zaštiti od zaraze.

– Maske čine veliku razliku. Nikad ne bih rekao: ‘Družit ću se s tom osobom bez maske i uredu je ako je to 14, a ne 15 minuta. Ovo su smjernice koja olakšavaju pronalazak kontakata, ali ih se ne smije primjenjivati kao smjernice za ličnu zaštitu- kazao je Henry Raymond, profesor i epidemiolog sa Univerziteta Rutgers.

CDC navodi da se nošenje maski ne uzima u obzir kod traženja kontakata jer šira javnost nije obučena za izbor i pravilno nošenje maski. Pogrešno nošenje maski povećava rizik od širenja zaraze kao i duže vrijeme izlaganja virusu i neposredna blizina zaraženoj osobi.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti