Petak, 4 Decembra, 2020
No menu items!

Dok se koronavirus u Evropi rapidno širi, samo jedna država bilježi smanjen broj novozaraženih

Finska već sada ima najmanje novozaraženih koronavirusom u Evropskoj uniji, a broj se i dalje smanjuje. Barem za sada, ova zemlja drži virus pod kontrolom, osim toga, nema toliko ekonomskih problema kao druge evropske zemlje. Svi se pitaju kako to uspijeva?

U posljednje dvije sedmice, u Finskoj je registriran prosječan broj novozaraženih od 45,7 na 100.000 stanovnika, niži nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji, a u prvom valu taj broj je čak bio niži od 30. 

Broj smrtnih slučajeva također je relativno nizak. Od početka pandemije umrle su 362 osobe, dok je, na primer, u Njemačkoj u istom periodu umrlo 11.372.

Jedan od razloga što je razlika toliko velika leži u relativno slaboj naseljenosti i odsustvu velikih urbanih područja, što otežava širenje virusa.

Osim toga, Finci su se tokom pandemije vrlo odgovorno ponašali. Povjerenje u mjere i preporuke vlade je veliko, a vlasti se uglavnom oslanjaju na ličnu odgovornost građana.

Gotovo da uopće nije bilo otpora mjerama, niti nereda. Vlada je još u proljeće brzo reagirala i uvela dvomjesečni karantin, poslije koga su se Finci vratili normalnom životu, piše Blic.

Finski sistem testiranja i praćenja kontakata važi za veoma efikasan: aplikaciju „Corona Flash“ instaliralo je 2,5 od 5,5 miliona Finaca, prenosi „Hamburger morgenpost“.

Suzbijanju pandemije doprinosi i visok stepen digitalizacije. Najveći dio zaposlenih radi od kuće, pa su posljedice po privredu znatno manje nego u mnogim drugim evropskim zemljama.

- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Otac, majka i kćerka umrli od korone, novorođeno unuče preživjelo

Svi članovi ruske porodice iz Sankt Peterburga - muškarac od 64 godine, njegova supruga, stara 61 godinu, i njihova...

Sječa šume na spornoj granici BiH i Hrvatske vidljiva iz svemira

Sječa šume na nerazjašnjenoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske nedaleko od Bihaća došla je u fokus bh. javnosti u maju ove godine. Ipak,...

Afera “Bego”: Varali i majke Srebrenice

Tri osobe koje su prekjučer uhapšene u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje u izborne nepravilnosti u Srebrenici puštene su...

Krizni štab: Nastava i rad ugostiteljskih objekata od ponedjeljka

  Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici donio je Naredbu da nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području...

Dodik: Pozivam Incka da me smijeni

Visokog predstavnika Valentina Incka više niko ne uzima za ozbiljno, ja ga pozivam da me smijeni, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, odgovarajući...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -