Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!

Dok se koronavirus u Evropi rapidno širi, samo jedna država bilježi smanjen broj novozaraženih

Finska već sada ima najmanje novozaraženih koronavirusom u Evropskoj uniji, a broj se i dalje smanjuje. Barem za sada, ova zemlja drži virus pod kontrolom, osim toga, nema toliko ekonomskih problema kao druge evropske zemlje. Svi se pitaju kako to uspijeva?

U posljednje dvije sedmice, u Finskoj je registriran prosječan broj novozaraženih od 45,7 na 100.000 stanovnika, niži nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji, a u prvom valu taj broj je čak bio niži od 30. 

Broj smrtnih slučajeva također je relativno nizak. Od početka pandemije umrle su 362 osobe, dok je, na primer, u Njemačkoj u istom periodu umrlo 11.372.

Jedan od razloga što je razlika toliko velika leži u relativno slaboj naseljenosti i odsustvu velikih urbanih područja, što otežava širenje virusa.

Osim toga, Finci su se tokom pandemije vrlo odgovorno ponašali. Povjerenje u mjere i preporuke vlade je veliko, a vlasti se uglavnom oslanjaju na ličnu odgovornost građana.

Gotovo da uopće nije bilo otpora mjerama, niti nereda. Vlada je još u proljeće brzo reagirala i uvela dvomjesečni karantin, poslije koga su se Finci vratili normalnom životu, piše Blic.

Finski sistem testiranja i praćenja kontakata važi za veoma efikasan: aplikaciju „Corona Flash“ instaliralo je 2,5 od 5,5 miliona Finaca, prenosi „Hamburger morgenpost“.

Suzbijanju pandemije doprinosi i visok stepen digitalizacije. Najveći dio zaposlenih radi od kuće, pa su posljedice po privredu znatno manje nego u mnogim drugim evropskim zemljama.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti