Srijeda, 3 Marta, 2021
No menu items!

Zdravstveni sistem u Hrvatskoj “puca”, za ispomoć u bolnicama angažuju i studente

Kako je navedeno, Ogulinska bolnica je prestala primati sve pacijente, osim hitnih, a u Brodsko-posavskoj županiji broj hospitalizovanih s koronavirusom se utrostručio u posljednje dvije sedmice.

Ništa bolja situacija nije ni u Osijeku gdje se broj zaraženih ili izolovanih medicinskih sestara popeo na 100, a broj pacijenata na respiratoru porastao za 60 posto. I Karlovačka bolnica je ostala bez 10 posto ukupnog kadra i razmišlja se o angažovanju penzionisanih ljekara.

Navedeni podaci ukazuju na to da zdravstveni sistem u Hrvastkoj doslovno “puca”, što potvrđuju i brojevi hospitalizovanih pacijenata. Naime, u subotu je na bolničkom liječenju bila 731 osoba, da bi u nedjelju taj broj porastao na 825, piše Jutarnji.hr.

“Pred zdravstvenim sistemom je sve veći izazov jer se povećava i broj teških pacijenta kojih je samo jučer na respiratoru bilo 58. U KB-u Dubrava jučer se liječilo 226 pacijenta ili 26 više nego prethodnog dana, što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune”, rekao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Beroš je dodao da je to razlog što će ove sedmice početi uspostavu tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni u kojoj će raditi zdravstveni radnici iz drugih bolnica te naglasio da će to značiti da će se u ustanovama iz kojih će dolaziti ljekari i medicinske sestre raditi u smanjenom kapacitetu.

SourceKlix.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčkom registrovano 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 29 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 16 muških i 13 ženskih osoba. Na Odjeljenju brčanske...

Policija Brčko distrika: Jedno lice lišeno slobode zbog krivičnih djela na štetu vjerskih objekata

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su nakon serije krivičnih djela koja je na štetu vjerskih objekata počinilo NN lice, intenzivnim i neprestanim radom...

Program obilježavanja 21. godišnjice Brčko distrikta BiH

Redni broj NAZIV MANIFESTACIJE DATUM I VRIJEME ODRŽAVANJA MJESTO ODRŽAVANJA 1.    Izložba fotografija „Brčko kroz godišnja doba“ kroz objektiv Zerine Kurtović      2. 3. 2021. – UTORAK 19.00 sati       Galerija u Vijećnici   2. Akcija dobrovoljnog...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -