Nedjelja, 25 Oktobra, 2020
No menu items!

Uspješno završena druga faza projekta ”Zeleno preduzetništvo za razvoj ženskog preduzetništva u Brčko distriktu”

U srijedu, 30. septembra 2020. godine, zvanično je završena druga faza projekta ”Zeleno preduzetništvo za razvoj ženskog preduzetništva u Brčko distriktu” tokom koje je održana serija od četiri radionice. Projekat implementira Inicijativa za kvalitet i održivi razvoj ”IKOR” iz Banje Luke, u saradnji sa UG ”DEMOS” iz Brčko distrikta.

Radionice su održane u Hotelu ’’Jelena’’ u Brčkom, a bile su podijeljene u dvije serije sa ukupnim trajanjem od četiri dana. Radionicama je prisustvovalo 10 učesnica, žena sa teritorije Brčko distrikta, a aktivno učešće uzele su i predstavnice Vlade Brčko distrikta koje su dale veliki doprinos ukazujući na konkretne mjere podrške. Grupa je bila raznolika po svim aspektima, od obrazovnih, starosnih pa do interesnih, što je svakako uticalo na intenzivnu komunikaciju koja se odvijala tokom četvorodnevnih aktivnosti.

 

Radionice je otvorio Pero Gudeljević, Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta. Doc. dr Dragan Čomić je u toku prve serije radionica obradio temu osnova preduzetništva, zelene ekonomije i zakonodavne osnove, dok su Dragan Ostić i Aida Omerhafizović obradili problematiku u vezi sa digitalnim marketingom. Drugog dana prve serije, učesnice su imale priliku da se bolje upoznaju sa načinima izrade biznis plana, kao i da u grupnom radu dođu do poslovne ideje, za koju su zatim izrađivale i prezentovale biznis plan.

 

Druga serija radionica počela je 29. septembra, a docent Čomić je učesnice upoznao sa načinima pripreme projektnih prijedloga, identifikovanja izvora finansiranja i projekt menadžmentom. Kao praktični dio druge serije, učesnice su tokom četvrtog dana radile na izradi konkretnog prijedloga projekta.

 

Posebno je potrebno istaći da je za kraj svakog dana bilo obezbijeđeno učešće motivacionih govornica. Četiri žene preduzetnice sa područja Brčko distrikta su sa učesnicama podijelile dobre prakse, ali ukazale i na prepreke prilikom pokretanja i razvoja preduzetničkog poduhvata u Brčko distriktu.

 

Po završetku radionica svim učesnicama dodijeljen je certifikat, kao i poklon majica ”Superwoman”, čijom se kupovinom pomaže razvoj ženskog preduzetništva u BiH, a ujedno podržava i domaća proizvodnja.

 

 

 

Pozitivne ocjene učesnica za sadržajne i organizaciono-tehničke aspekte radionica, kao i izraženu želju za daljom saradnjom, najbolja su potvrda uspjeha radionice. Posebno ističemo pokretanje inicijative učesnica za zajedničko osnivanje udruženja žena preduzetnica u Brčkom, čime će sinergetski efekat ostvaren na radionicama biti realizovan i u praksi.

 

Treća faza projekta obuhvatiće mentoring i savjetodavnu podršku za pokretanje samostalnih preduzetničkih poduhvata učesnica, a prva aktivnost odnosiće se na podršku osnivanju udruženja preduzetnica. Jasan zaključak provedenih radionica je da žene Brčko distrikta imaju veliki broj poslovnih ideja, ali i spremnosti i inicijative za osnivanje poslovnih subjekata i/ili udruženja. U skladu sa tim, IKOR tim i saradnici će u toku treće faze projekta sa zadovoljstvom pružiti svu podršku učesnicama za pokretanje prvog vlastititog biznisa.

 

Finansiranje projekta obezbijedila je švedska agencija ”SIDA” putem Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, a sve u okviru projekta „Evropski Akt o malom biznisu kao okvir strategija i politika za MSP u BiH – SBA u BIH“, koji implementira razvojna agencija ”EDA” Banja Luka u saradnji sa Odjeljenjem za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH.

 

IKOR tim

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko: Registrovana još 3 nova slučaja zaraze virusom korona, preminula jedna osoba

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim...

U protekla 24 sata u BiH preminulo 10 osoba, 1.132 novozaraženih

Ponovo je u Bosni i Hercegovini za dan zabilježeno više od 1.000 slučajeva novozaraženih od korone. Prema podacima entitetskih zavoda, u Federaciji je 729novozaraženih, a...

Dnevni izvještaj OKC-a

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: redni broj služba vrsta informacije broj intervencija   1. Profesionalna vatrogasna jedinica 123 požari 0 tehničke...

KOŠARKAŠICE LAVOVA DRUGE NA MEĐUNARODNOM FINALU SPORTSKIH IGARA MLADIH

Ženska ekipa KK Lavovi Brčko u basketu 3×3 predstavljajući Bosnu i Hercegovinu osvojila je drugo mjesto na Međunarodnom finalu Sportskih igara mladih za 2020....

PREKO 1.250 NOVOZARAŽENIH OSOBA U POSLJEDNJA 24 SATA U BIH

U Bosni i Hercegovini su potvrđen je još 1.251 slučaj zaraze koronavirusom, od 2.694 testirane osobe. Broj novozaraženih u odnosu na jučer veći je...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -