Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Sa najavnog izbornog skupa predstavljanja liste kandidata SDA Brčko poručeno: Vrijeme je za gradonačelnika Eseda Kadrića

Sinoć u Domu kulture u Brčkom održan je najavni skup predstavljanja liste kandidata Organizacije SDA Brčko distrikta BiH za Lokalne izbore 2020. godine. Na skupu, na kojem je najavljen ubjedljiv rezultat i sigurna pobjeda, predstavljeni su kandidati SDA Brčko. „Garant uspješnosti gore pomenutih projekata jesu upravo naši kandidati, koji se ističu svojom ozbiljnošću i odnosu prema zajednici uopće. U jednoj rečenici to su iskusni i odgovorni kadrovi, ojačani mladom, energičnom i samosvjesnom generacijom. Oni su preslika naroda na ovim prostorima, oni njeguju naše vrijednosti, tradiciju i pružaju perspektivu našoj opstojnosti u Brčko distriktu BiH“, predstavio ih ukratko predsjednik Organizacije SDA Brčko distrikta BiH, Esed Kadrić.

Skupom je dominirala pobjednička atmosfera. Kadrića, nosioca liste inače svi već projiciraju kao zasigurnog gradonačelnika a ostvarenje tog plana doživljavaju pitanjem vremena. „Kao kohezini faktor vladajuće strukture u proteklom mandatu, koji je često predvodio i usmjerava reformske procese, nerijetko u ulozi medijatora među koalicionim partnerima, SDA je prepoznata kao politički lider. SDA svojim iskustvom a u skladu sa zacrtanim stranačkim ciljevima ostvarivanja uslova za napredak cjelokupnog društva, često je ulagala energiju da smiruje tenzije, ističe značaj dijaloga izbjegavajući pokušaje da joj se nametne uloga arbitra ali prihvatajući ulogu medijatora u unaprijeđenja koalicionih odnosa. Sve to sa ciljem donošenja što kvalitetnijih odluka i sa općim interesom da imamo jasne projekte koji ne isključuju nikoga ali koji obezbjeđuju neometan razvoj Distrikta“, jedna je od poruka Kadrića, nakon što je okupljenima podnio izvještaj o ostvarenim rezultatima ali i onim zacrtanim za idući period koji pored konkretnih projekata, sadržavaju i prioritetne sektorske oblasti uz adekvatne mjere za njihovu neometanu implementaciju.

U svom obraćanju, Kadrić je iznio… “da najveći broj Bošnjaka ali i ostalih polažu nadu u SDA da će preuzeti kormilo vođenja Distrikta u smjeru sigurne perspektive i boljeg života. U tom smislu planiramo osigurati da inicirani i započeti projekti budu uspješno okončani te pokrenuti nove projekte…“ te je potom pomenuo niz aktivnosti koje planira preduzeti na čelu najjače stranke u Brčko distriktu BiH a iz kojih proizilazi da su zacrtani ciljevi, kao što je i najavio usmjereni ka općem napretku u društvu na dobrobit svih stanovnika Distrikta, čime dokazuje potrebnu političku zrelost i opravdava kandidaturu za prvog čovjeka izrvšne vlasti Distrikta.

Odgovornost prema građanima

Prisustvo SDA i njene uloge u trenutnoj koalaciji u distriktu u ovom mandatu Kadrić je rekao da je bilo najvažnije očuvati stabilnost institucija i funkciju odgovornog vršenja javnih obaveza prema građanima.

“Čak i skromni napredak bi zasigurno izostao bez angažmana SDA. Da je tako, najbolje ukazuju činjenice da tamo gdje su kadrovi SDA imali izvornu i neposrednu nadležnost poput sektora obrazovanja, civilne zaštite i sigurnosti, napredak je evidentan i više nego zadovoljavajući i to su ocjene mnogih drugih. Odlučujući doprinos, predstavnici SDA su imali u donošenju skupštinskih odluka o utvrđivanju lokacije u prostornom planu Brčko distrikta BiH, Centra za upravljanje otpadom, utvrđivanju lokacije za buduću multifunkcionalnu dvoranu na Ficibajeru, realizacija projekta – regulacija vodotoka/korita rijeke Brke do mosta na Klancu čijim završnim fazama svjedočimo. Iza nas su započeti i urađeni i mnogi drugi projekti”, rekao je Kadrić.

Generacija samosvjesnih, mladih kadrova SDA odlučno korača uz iskusne i dokazane lidere

Predsjednik Asocijacije mladih Organizacije SDA Brčko Distrikta BiH, Eldad Mrkaljević rekao je da Asocijacija mladih SDA u Brčkom ima bezrezervnu podršku rukovodstva stranke u svakoj inicijativi i aktivnosti. “Koliko SDA ulaže nade i ima povjerenja u mlade pokazuje upravo to da je danas na svom prvom predizbornom skupu odlučila da se mladost prva i obrati. Takođe, na kandidatskoj listi za Skupštinu Brčko Distrikta BiH se dominantno nalaze mladi ljudi, a među njima su ekonomisti, inženjeri, pravnici, doktori itd.. Snažna SDA je garant sigurne BiH”, rekao je Mrkaljević.

Emancipovana Bošnjakinja – stub porodice, porodica stub zajednice

Predsjednica Organizacije Žena SDA Brčko Almedina Kevrić rekla je da ovaj skup doživljava kao skup najave sigurne pobjede na predstojećim izborima.

“Sigurna sam da ćemo upravo sa ovim probranim kandidatima, na čelu sa predsjednikom Kadrićem, ostvariti do sada najzapaženiji rezultat. SDA je svojim djelovanjem u proteklom mandatu, direktnim anagažmanom skupštinskih zastupnika i kadrova SDA u izvršnoj vlasti ulagala značajna sredstva kada su u pitanju žene, a na tom polju će nastaviti i dalje raditi. Iskoristimo ovaj historijski momenat, da na predstojećim izborima omogućimo da imamo svoje zastupnike u Skupštini, ako Bog da i svog gradonačelnika kako bi naša pobjeda bila potpuna. Moramo svim srcem, kao i do sada, raditi na tome da ovi izbori budu zapamćeni da jedinstvo Bošnjaka može napraviti čudo i da je uloga žena u tom projektu bila presudna”, rekla je Kevrić.

Klub SDA primjer jedinstva i snage

Admir Mujkanović, dugogodišnji zastupnik u Skupštini Brčko Distrikta BiH rekao je da je Klub SDA u Skupštini Brčko Distrikta BiH primjer jedinstva i snage koju ima ova stranka i da se nada da će tako i ostati u budućnosti.

Za gradonačelnika iz SDA

Senad Osmanović, kandidat za Skupštinu Brčko distrikta BiH i šef Odjeljenja za obrazovanje rekao je da su protekle četiri godine bile mukotrpne, ali da se uspio izboriti sa svim tim izazovima.

“Sada slobodno mogu reći da je Distrikt najuređenija zajednica u pružanju usluga djeci u sferi obrazovanja. Takođe, primljeni su mnogi nastavnici, profesori i vodili smo računa da osobe budu iz distrikta s kvalitetnim stečenim obrazovanjem. Pred nama su izbori i naglašavam da Distrikt treba da ima gradonačelnika iz redova SDA i ako to ostvarimo vjerujem da će ova zajednica biti najnaprednija u BiH”, rekao je Osmanović.

Na najavnom izbornom skupu prisutnima su predstavljena i 34 kandidata koji će imati priliku da u naredne četiri godine učestvuju u kreiranju ove lokalne zajednice.

Sa skupa je jasno poslana ključna poruka: TRENUTAK U KOJEM ŽIVIMO I OČEKIVANJA KOJA GRAĐANI IMAJU OD BUDUĆE VLASTI, NEMINOVNO NAMEĆU NUŽNOST NAŠEG PREDVOĐENJA JER NAROD ZNA DA ČEMU JE VAKAT, TOME JE I VRIJEME! SNAŽNA SDA, SIGURNA BIH.

Predizborni skup organizovan je u skladu s naredbama Štaba za zaštitu i spašavnje Brčko distrikta BiH.

Fotogalerija: https://www.facebook.com/359432320882167/posts/1774471369378248/?extid=0&d=n

Otisak.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti