Četvrtak, 3 Decembra, 2020
No menu items!

Održana 69. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH

Poslanici Skupštine Brčko distrikta održali su u srijedu, 28. oktobra 2020. godine, 69. i posljednju redovnu sjednicu aktuelnog skupštinskog saziva, na kojoj je usvojen treći rebalans budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u iznosu od 17.555.845 KM, nakon čega ovogodišnji budžet Distrikta iznosi 296,104.675 KM.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da su, između ostalog, rebalansom izdvojena nedostajuća 2.000.000 KM za podsticaje u poljoprivredi, 450.000 KM za podsticaje u privredi i da su tehničkim amandmanima sredstva preusmjerena nevladinom sektoru, sportskim kolektivima i humanitarnim udruženjima.

Usvojena je i Odluka o privremenom finansiranju budžetskih korisnika za period od 1. 1. do 31. 3. 2021. godine, u iznosu od 54.526.000,27 KM.

Nije izvjesno kada će se formirati nova Skupština i uspostaviti nova Vlada tako da će usvajanje ove odluke omogućiti neometano funkcionisanje institucija“, rekao je predsjednik Kadrić.

Skupština je usvojila i odluke o visini osnovice za obračun plata zaposlenim u tim institucijama kako bi Direkcija za finansije mogla pripremati prijedlog budžeta za narednu godinu kao i Odluku o visini stope poreza za nekretnine za 2021. godinu od 0,05 posto na poreznu osnovicu.

Sve su ovo bile veoma važne odluke koje je trebalo donijeti kako ne bi doveli u neizvjesnost institucije Distrikta“, istakao je predsjednik Kadrić.

Donošenju ovih odluka prethodilo je razmatranje Informacije u vezi s aktivnostima Kriznog štaba Brčko distrikta BiH u vezi s prevencijom zarazne bolesti virusa korona.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekla je da je epidemiološka situacija nestabilna s tendencijom pogoršavanja, a poslanici su diskutovali o mjerama i raspoloživim resursima za suzbijanje zaraze i liječenje oboljelih. Donesena je Odluka o odobravanju izdvajanja novčanih sredstava u iznosu od 3.284.708 KM za izdatke i rashode nastale usljed pandemije virusa korona.

Donijeli smo jako bitnu odluku koja je podrška Odjeljenju za zdravstvo i Pododjeljenju za javno zdravstvo oko nabavke svih neophodnih sredstava u borbi protiv pandemije, a u okviru toga je i dio sredstava za potrebe Izborne komisije Brčko distrikta BiH za nabavku dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme potrebne za rad biračkih odbora“, rekao je predsjednik Kadrić.

Po hitnom postupku poslanici su usvojili izmjene i dopune više zakona: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u organima javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH, Zakon o izmjeni Zakona o dječijoj zaštiti i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Ovo je haker iz Tešnja koji je opustošio bankovne račune građana

Pripadnici Federalne uprave policije su jučer proveli akciju u kojoj je zbog prevare sa bankovnim karticama uhapšen haker Muharem Ustalić (23)...

Afera “Respiratori”: Solak pet sati ispitivan u Tužilaštvu BiH

Fahrudin Solak, jedan od aktera afere "Respiratori"  ispitan je danas u Tužilastvu BiH.Njegovo ispitivanje trajalo je skoro pet sati. On je u ovu instituciju...

Obavijest za studente s Konačne rang-liste za dodjelu stipendija

Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH poziva studente s Konačne rang-liste da potpišu ugovor o stipendiranju kako bi ostvarili pravo na isplatu ugovorenog...

Koronavirusom u BiH zaražene još 1.293 osobe, 46 preminulih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je na koronavirus testirano 3.518 uzoraka, a zaražene su 1.293 osobe. Preminulo je 46 osoba kod...

U Beču razvijen najbrži test na koronavirus na svijetu

Nova vrsta tehnologije sa biočipovima pouzdano otkriva i najmanje količine virusa i to neuporedivom brzinom, što smanjuje rizik od lažno negativnih rezultata. Dosadašnji brzi testovi...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -