Četvrtak, 5 Avgusta, 2021
No menu items!

Održana 69. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH

Poslanici Skupštine Brčko distrikta održali su u srijedu, 28. oktobra 2020. godine, 69. i posljednju redovnu sjednicu aktuelnog skupštinskog saziva, na kojoj je usvojen treći rebalans budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u iznosu od 17.555.845 KM, nakon čega ovogodišnji budžet Distrikta iznosi 296,104.675 KM.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da su, između ostalog, rebalansom izdvojena nedostajuća 2.000.000 KM za podsticaje u poljoprivredi, 450.000 KM za podsticaje u privredi i da su tehničkim amandmanima sredstva preusmjerena nevladinom sektoru, sportskim kolektivima i humanitarnim udruženjima.

Usvojena je i Odluka o privremenom finansiranju budžetskih korisnika za period od 1. 1. do 31. 3. 2021. godine, u iznosu od 54.526.000,27 KM.

Nije izvjesno kada će se formirati nova Skupština i uspostaviti nova Vlada tako da će usvajanje ove odluke omogućiti neometano funkcionisanje institucija“, rekao je predsjednik Kadrić.

Skupština je usvojila i odluke o visini osnovice za obračun plata zaposlenim u tim institucijama kako bi Direkcija za finansije mogla pripremati prijedlog budžeta za narednu godinu kao i Odluku o visini stope poreza za nekretnine za 2021. godinu od 0,05 posto na poreznu osnovicu.

Sve su ovo bile veoma važne odluke koje je trebalo donijeti kako ne bi doveli u neizvjesnost institucije Distrikta“, istakao je predsjednik Kadrić.

Donošenju ovih odluka prethodilo je razmatranje Informacije u vezi s aktivnostima Kriznog štaba Brčko distrikta BiH u vezi s prevencijom zarazne bolesti virusa korona.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekla je da je epidemiološka situacija nestabilna s tendencijom pogoršavanja, a poslanici su diskutovali o mjerama i raspoloživim resursima za suzbijanje zaraze i liječenje oboljelih. Donesena je Odluka o odobravanju izdvajanja novčanih sredstava u iznosu od 3.284.708 KM za izdatke i rashode nastale usljed pandemije virusa korona.

Donijeli smo jako bitnu odluku koja je podrška Odjeljenju za zdravstvo i Pododjeljenju za javno zdravstvo oko nabavke svih neophodnih sredstava u borbi protiv pandemije, a u okviru toga je i dio sredstava za potrebe Izborne komisije Brčko distrikta BiH za nabavku dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme potrebne za rad biračkih odbora“, rekao je predsjednik Kadrić.

Po hitnom postupku poslanici su usvojili izmjene i dopune više zakona: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u organima javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH, Zakon o izmjeni Zakona o dječijoj zaštiti i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu i ove godine više od 300.000. KM za besplatne udžbenike osnovcima

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade provelo je neophodne procedure za nabavku i raspodjelu besplatnih udžbenika za sve osnovce u...

Kako sačuvati disajne puteve kod djece

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice...). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što...

Objavljen Javni poziv za finansiranje, sufinasiranje programa, projekata od javnog interesa

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je Javni poziv za prijavu programa, odnosno projekta od javnog interesa koji...

Brčko: Registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta BiH danas su registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona. Riječ je o 2 muške i 2 ženske osobe. U Distriktu...

Najava manifestacije „GRADSKA REGATA – KARNEVAL NA VODI 2021“

Manifestacija pod nazivom „Gradska regata – Karneval na vodi 2021“ sastoji se od defilea okićenih plovila i cjelodnevnog druženja na vodi te velikog koncerta...
- Reklama -

Više vijesti