Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

Naučnici upozoravaju na glavne razlike između COVID-19 i sezonske gripe

Gripa je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima pošto virusi gripe i covida-19 izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu. Po novom američkom istraživanju i komplikacije su veće kod težeg oblika covida-19 nego kod teže gripe.

Kako razlikovati simptome? Obje bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i općim osjećajem slabosti.

Grlobolja, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa češći su kod oboljelih od gripe, dok je gubitak njuha i okusa tipičan za covid, poručuje njemački Institut Roberta Kocha.

Njemački javnozdravstveni institut u nedavnom je izvješću objavio da su najčešći znaci covida kašalj, koji se javlja u 45% slučajeva te temperatura u 38%. Gubitak njuha, anosmiju, osjeća 15% bolesnika. No laboratorijski test jedini je način za sigurnu dijagnozu.

Po liječnicima, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, premda i ona može izazvati grlobolju, umor, zimicu i glavobolju. Naime, prehlada neće izazvati opći osjećaj nemoći kakav prati gripu.

Kad se uspoređuju covid i gripa, nova pandemijska bolest izaziva značajno više težih slučajeva, objavio je Institut Roberta Kocha.

U prosjeku, oboljeli od covida zahtijevaju duže bolničko liječenje. Oni češće završavaju na odjelima intenzivne njege i ondje duže ostaju na liječenju.

Na respiratoru, za usporedbu, završi 22% oboljelih od covida u odnosu na 14% onih koji obole od gripe.

Američki su naučnici usporedili stopu komplikacija kod 3948 odraslih osoba hospitaliziranih zbog covida-19 i 5453 hospitaliziranih prethodnih godina zbog gripe. Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripe imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa.

Unatoč tome, kod pacijenata s covidom-19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne njege, kao i dulji boravak na bolničkom liječenju u odnosu na oboljele od gripe.

Uz to je kod oboljelih od covida primijećen i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su bile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, krvnih žila, živčanog sustava, bubrega i jetre.

Američka studija, objavljena prošli tjedan u tjednom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju covida-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bijele rase, čak i kada su u obzir uzeti njihova dob i već postojeća medicinska stanja.

SourceN1

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti