Ponedjeljak, 26 Oktobra, 2020
No menu items!

Milanovića uvrijedila usporedba s Trampom: “On je huškač i upropastio je položaj SAD-a u svijetu”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uvrijedio se u srijedu na usporedbu svoje retorike s onom američkog predsjednika i kazao da Donald Tramp (Trump) potiče na mržnju te da je upropastio položaj SAD-u svijetu.

– Bez Sjedinjenih Država ovaj svijet nije isti i to u lošem smislu. Donald Tramp to je sve upropastio. Potiče na mržnju, huška i to je to. To nećete čuti od hrvatskog premijera niti ministra vanjskih poslova, ali to se mora reći, rekao je hrvatski predsjednik na berbi grožđa na Plješivici na kojem su učestvovali strani ambasador u Hrvatskoj, a među njima i američki Robert Kohorst kojeg je imenovao Tramp.

Milanović je rekao kako “smatra uvredom” novinarsku usporedbu njegovog retoričkog stila s Trumpovim.

– Niti vrijeđam manjine, niti podržavam bijele supremaciste. Što je tu slično, kazao je hrvatski predsjednik.

– Ja znam gdje pripadam i za koje se vrijednosti zalažem, a taj je stil puno sličniji stilu Džoa Bajdena (Joea Bidena) kojeg sam upoznao i s njim lično razgovara, dodao je Milanović, koji je u noći na srijedu pratio prvu debatu dvojice kandidata na američkim predsjedničkim izborima.

Milanović smatra da Bajden kao “najsiromašniji senator” ima “radnički i katolički gard da se postavi na nasilnike svake vrste”.

Hrvatski predsjednik ove je američke izbore prozvao najvažnijim događajem na svijetu u zadnjih dvadeset godina, od terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Kazao je i kako je Džo Bajden ‘za glavu’ iznad američkog državnog sekretara Majka Pompea koji u petak stiže u Dubrovnik.

– Američki državni sekretar nema vremena doći u Zagreb. Mene tamo niko nije zvao i iskreno bolje da me nije, komentirao je Milanović dolazak američkog šefa diplomacije.

Dometnuo je da SAD pokazuje interes za Hrvatsku “dva dana prije izbora”.

– Neko će reći pazi što pričaš kao hrvatski predsjednik, zamjerit će nam. Ali jedino tako ide, rekao je Milanović.

Ambasadori Švedske, Izraela, SAD-a i Francuske, država koje su Hrvatskoj ponudile svoje borbene avione, iskoristili su berbu da bi naglasili prednost svojih letjelica.

Američki ambasador je pritom nosio masku za zaštitu od koronavirusa i značku sa zrakoplovom F-16.

Milanović je ponovio da bi američka ponuda trebala biti prioritet, no ovaj put dodao da je “to pod pretpostavkom da u Americi ostanu vjerni osnovnim vrijednostima te države” koja ipak nije savršena jer je “nastala na radu, kuluku i crnčenju tamnoputih ljudi” i na “rasističkim i segregacionističkim” spomenicima podignutim krajem 19. stoljeća da Afroamerikance posjete da su roblje.

– To su bolesne stvari u Americi i tvrdim da je takva Amerika deset puta lošije mjesto za život od Europe”, smatra Milanović i dodaje kako je SAD “zemlja za bogate”, a oni koji to nisu žive od ‘prvog do prvog’.

Avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

„Mi“, prvi singl sa novog albuma Dine Merlina

Dino Merlin će u četvrtak, 29. oktobra u 20 sati predstaviti prvisingl „Mi“ sa predstojećeg novog albuma. Bit će to dvanaesti studijski...

Novi nastavci “Lud, zbunjen, normalan” od 5. novembra na Novoj BH

Na Novoj BH počinju se emitirati novi  nastavci hit serije ''Lud zbunjen normalan''. Na programu su od 5. novembra, od ponedjeljka do četvrtka u 20.15...

Holivudski glumači par nakon 25 godina braka saznao da je u srodstvu

Glumački par Kevin Bejkon (Bacon) i Kira Sedžvik (Kyra Sedgwick) su 32 godine u braku, a njihovu ljubav nije uspjelo da poremeti ni to što su ranije...

U BiH još 703 slučaja zaraze koronavirusom, 18 osoba preminulo

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježena su 703 nova slučaja zaraze koronavirusaom, od čega u Federaciji BiH 383, u Republici Srpskoj...

U Brčkom preminula jedna osoba, registrovana još 2 nova slučaja zaraze virusom korona

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge   Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim nadzorom je: Opis/datum 22.10 (u 11 sati) 23.10 (u...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -