Petak, 30 Oktobra, 2020
No menu items!

Goranu Salihoviću tokom suspenzije isplaćeno 189.600 maraka

Sutkinja Azra Miletić prije tri godine je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, piše portal Radio Slobodna Evropa.

Izrečena joj je mjera zabrane vršenja poziva nosioca pravosudne funkcije od tri godine.

Godinu kasnije, Apelaciono vijeće Suda BiH, nakon žalbi, je ukinulo presudu, a daljnje vođenje postupka preneseno je na sarajevski Općinski sud. Sudski proces još uvijek traje.

Miletić je suspendovana 2015. godine. Od tada do danas svaki mjesec prima platu i ostale naknade. To joj omogućava Zakon o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH omogućava.

Kolike su plate sudija?

Plata sudije Suda Bosne i Hercegovine iznosi 3.800 maraka (1.900 eura). To praktično značio da je sutkinja Azra Miletić u proteklih 60 mjeseci naplatila 228.000 maraka (114.000 eura).

Azra Miletić jedna je od 25 sudija i tužilaca koji su suspendovani u proteklih deset godina, od čega njih dvadeset troje prima plate koje su imali prije suspenzije. Ovo je za Radio Slobodna Evropa, u dopisu, potvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH).

Na spisku suspendovanih je i Goran Salihović, nekadašnji glavni tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Protiv Salihovića je prvo pokrenut disciplinski postupak, a nakon toga optužnica, u decembru 2018. godine, za zloupotrebu položaja i ovlasti. Salihović se tereti da je pribavio imovinsku korist u iznosu višem od 25 hiljada eura, odnosno, da je od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu.

Ovaj predmet je do sada bio u nadležnosti tri suda (Suda BiH, Opštinskog suda Sarajevo i Kantonalnog suda).

Suđenje Salihoviću je u toku i vodi se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Iz tužilaštva u tužilaštvo

Nakon što je suspendovan sa tadašnje pozicije glavnog tužioca, Salihović je prebačen na poziciju tužitelja Tužilaštva BiH. Potom je i sa te pozicije suspendovan.

Plata glavnog tužitelja Tužilaštva BiH iznosi 4.400 maraka (2.200 eura). Salihović je na jednogodišnjoj suspenziji sa pozicije glavnog tužitelja dobio 52.800 maraka (26.400 eura).

Kolike su plate tužitelja?

Tužiteljske plate su 3.800 (1900 eura), pa je Salihović tokom trogodišnje suspenzije sa funkcije tužitelja, naplatio ukupno 136.800 maraka (68.400 eura). U konačnici, za četverogodišnju suspenziju, Salihović je naplatio 189.600 maraka ili 94.800 eura bez odlaska na posao.

Suspendovanim sudijama i tužiocima u BiH do sada je isplaćeno oko tri miliona maraka (1,5 miliona eura).

Avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je...

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog...

Grupa “Iron Maiden” najavila povratak u Zagreb

Muzička institucija "Iron Maiden" najavila je nastavak turneje"Legacy Of The Beast" po brojnim evropskim stadionima i arenama pa će ih tako fanovi iz regiona...

Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je skoro 2.000 novozaraženih i 21 smrtni slučaj. U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije...

U Republici Srpskoj devet preminulih i 649 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, izvršеnо је tеstirаnjе 1.371 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -