Ponedjeljak, 18 Januara, 2021
No menu items!

Do kraja godine po 100 KM svima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje

Vlada Brčko distrikta je nedavno usvojila Zaključak o davanju suglasnosti na kriterije za dodjelu jednokratne novčane pomoći nezaposlenim osobama, prema kojemu bi svaka nezaposlena osoba za evidencije Zavoda za zapošljavanje trebala dobiti novčanu naknadu u iznosu od 100 KM.

Ukoliko sva potrebna procedura po pitanju dodjele jednokratne novčane pomoći nezaposlenim osobama u Distriktu bude nesmetano tekla svojim tijekom, krajnji korisnici bi mogli očekivati isplatu novca najvjerojatnije do kraja tekuće godine. Istaknula je ovo vršiteljica dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Distrikta Tamara Duvnjak – Mitrović, dodavši kako će pomoć dobiti sve nezaposlene osobe s evidencije Zavoda.

Prema njezinim riječima, procedura u ovom postupku je do sada tekla prema planu. Proteklog ponedjeljka Vlada Distrikta je usvojila Zaključak, sredstva su u petak prebačena na račun Zavoda za zapošljavanje, a odmah potom je raspisana javna nabava prema poštanskim operaterima, koji će isporučivati novčanu naknadu krajnjim korisnicima.„Što se tiče osoba koje imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu, nije bilo selekcije. Dakle, podržane su osobe s cjelokupne evidencije zavoda, i osobe koja aktivno traže zaposlenje i osobe koje ne traže zaposlenje, odnosno osobe s polupasivne evidencije Zavoda. Ukupno je 15.481 osoba kojima će biti isporučena jednokratna novčana naknada u iznosu od 100 maraka“, kazala je Duvnjak – Mitrović.

„Raspisali smo konkurentski zahtjev prema poštanskim operaterima koji traje 10 dana, odnosno do 27. listopada, do kada oni mogu popuniti i predati tendersku dokumentaciju, a mi ćemo potom odlučiti jesu li oni najpogodniji ponuđači“, rekla je Duvnjak-Mitrović.

Po završetku javne nabavke i odabiru najpogodnijeg ponuđača i isteku žalbenog roka od osam dana, trebalo bi se krenuti s isplatom novčanih naknada nezaposlenim osobama.

Duvnjak-Mitrović je podsjetila kako je zahvaljujući inicijativi gradonačenika i dogovoru na Vladi, te podršci zastupnika za isplatu tzv. COVID-naknada Vlada izdvojila 1.000.000 KM.

- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Anketiranje poslodavaca u Brčko distriktu BiH

https://youtu.be/mZ2KBMap8s8

Afera “Respiratori:” Sud BiH objavio za šta se sve terete Novalić, Solak, Hodžić i Miličević

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 30. 12. 2020. godine, optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi, u okviru koje su optuženi Fadil...

Kako sniziti temperaturu djetetu

Kada dijete ima povišenu temperaturu nastaje panika, pogotovo ako se to događa prvi put. Kako sniziti temperaturu? Da li su ispravne metode koje su...

Pregled značajnih sigurnosnih događaja u periodu od 16. 01. do 18. 01. 2021. godine

KRIMINALITET: - Izvještajni period na prostoru Brčko distrikta BiH protekao je prilično mirno i bez krivičnih djela. JAVNI RED I MIR - U navedenom vremenskom periodu nije...

U Brčko distriktu registrovana 3 nova slučaja zaraze koronavirusom

Na području Brčko distrikta danas su registrovana 3 nova slučaja zaraze virusom korona. Riječ je o 2 muške i 1 ženskoj osobi. Na Odjeljenju brčanske...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -