Subota, 31 Oktobra, 2020
No menu items!

Čović: Odbijanje Izetbegovića da ispoštuje sporazum je neodgovorno

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u emisiji BHT 1 kako je zloupotreba zastupanja “rak-rana bh. društva, bh. politike i bh. budućnosti”.

Govoreći o pismu koje je poslao međunarodnim predstavnicima u BiH, Čović kaže da je to pismo poslao s obzirom na to da su oni prisustvovali sklapanju sporazuma koje su potpisali on i Izetbegović.

Prvi sporazum

– Prvi sporazum o Mostaru je realiziran, a drugi, o Izbornom zakonu, evidentno ne ide. Ja sam pokušao o tomu razgovarati s Izetbegovićem, ali dogovor ne ide. Mislim da je bilo pristojno obavijestiti ove navedene aktere da dogovor ne ide – rekao je Čović dodavši kako “nema premise koja nije bila na stolu”.

– Najjednostavnije što ja mogu zatražiti jest da se dogovor realizira – kaže Čović.

Dodao je da je ovo pitanje “odgovornosti i obveza”.

– Ovo nije prvi put da mi nešto potpisujemo… S te strane poruka je potpuno jasna, Izetbegović je rekao da neće razgovarati o tomu dok ne prođu lokalni izbori.”

Odbijanje Izetbegovićevog potpisa Čović je ocijenio kao “potpuno neodgovorno”. Na upit o izjavi u pismu kako SDA različitim taktikama kupuje vrijeme, Čović je rekao da su razgovarali nedavno, podsjetivši na sastanak sa Plenkovićem u Zagrebu.

Veliki problem

– Dođemo u situaciju da nemamo Izbornog zakona i da imamo isto stanje kao prije dvije godine… To je intencija jednog dijela ljudi koji zloupotrebljavaju instituciju zastupanja. To je krajnje opasno, za mene je to veliki problem, to lažno zastupanje, zloupotreba ustavnih prava, to je rak-rana za bh. društvo, bh. politiku i bh. budućnost – kazao je Čović.

Dodaje kako je ovakvo stanje nešto što se “ne može dugo zadržati i što će postati besmisleno”. Na upit može li međunarodni faktor kojem je pisao, išta promijeniti, Čović kaže da može.

– Što prije sjednemo za stol i budemo tražili rješenje gdje ćemo poštovati Ustav, prije ćemo riješiti probleme, to je ono ustavno domoljublje o kojem govorim – kazao je Čović.

Avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko donio je naredbu obustavljanja nastave u osnovnim i srednjim školama

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na prostoru distrikta Brčko Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu...

Razoran zemljotres pogodio Grčku i Tursku: Srušene zgrade u Izmiru, more poplavilo ulice

Razoran zemljotres jačine 7 stepeni prema Richterovoj skali pogodio je danas grčke otoke Dodekanez, a zatim je potres jačine 6,6 stepeni registrovan u turskom...

Pojačana kontrola brzine kretanja vozila u periodu od 02.11. do 08.11.

Jedinica saobraćajne policije Brčko Distrikta, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog mjerenja brzine kretanja vozila u...

U KOZARSKOJ DUBICI ZAVRŠENA EKSHUMACIJA

Pod nadzorom Tužilaštva BiH na lokalitetu Prosara-Bijakovac, opština Kozarska Dubica, završen je proces ekshumacije. Pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe muškog spola.  Ekshumaciju i rad svih...

Danas u Brčkom registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona. Radi se o dvadeset i dvije muške osobe, 2003., 1977., 1965.,...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -