Utorak, 1 Decembra, 2020
No menu items!

Bogaćenje kineskih preduzetnika u vrijeme pandemije

Jack Ma, osnivač tehnološkog giganta za elektronsku trgovinu Alibaba, zadržao je status najbogatijeg kineskog tajkuna ove godine.

Zahvaljujući pandemiji korona virusa, porasla je online kupovina i pružanje drugih usluga preko interneta, što je dodatno uvećalo bogatsvo tog internetskog preduzetnika, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u utorak, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Maovo bogatstvo poraslo je za 45 posto tokom 2019. godine, na 58,8 milijardi dolara, prema Istraživačkom institutu Hurun, koji prati bogate zemlje.

Ma Huateng, osnivač kompanije Tencent, u okviru koje je popularna mreža za razmjenu poruka WeChat, na drugom je mjestu sa 57,4 milijardi dolara, a njegovo bogatstvo je uvećano za 50 posto.

Na trećem mjestu je Zhong Shanshan, osnivač popularnog kineskog brenda flaširane vode Nongfu Spring, sa 53,7 milijardi dolara.

Pad bogatstva osnivača Huaweija

Rast vrijednosti akcija stvorio je u prosjeku pet novih kineskih preduzetnika, koji su svake sedmice tokom prošle godine ostvarivali dobit od najmanje milijardu dolara, naveo je osnivač Huruna Rupert Hoogewerf.

“Svijet nikad nije vidio ovoliko bogatstvo stvoreno za samo godinu”, rekao je on.

“Kineski preduzetnici su prošli mnogo bolje nego što se očekivalo. Uprkos COVID-19, doživjeli su rekordan skok”, dodao je Hoogewerf.

Među poslovnim liderima koji su pali na listi bogatih je Ren Zhengfei, osnivač kineskog tehnološkog giganta Huawei.

Američka kontrola izvoza nametnuta u sukobu s Pekingom prijeti da osakati prodaju pametnih telefona i komunikacione opreme Huaweija.

Renova neto vrijednost pala je za 10 posto, na 2,8 milijardi dolara, prema Hurunu.

Source Agencije
- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko distrikt: 70 novih slučajeva, jedna osoba preminula

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 70 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 40 muških i...

Brčko: Senad Osmanović podnio ostavku

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje, podnio je jutros ostavku na tu funkciju, nezvanično saznaje eBrčko. Podsjećamo, Krizni štab je na sjednici održanoj 20. novembra...

Usvojen Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2020. godinu

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2020. godinu u...

Usvojen Program mjera za pomoć privrednim subjektima

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 129. vanrednoj sjednici usvojila je Program mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu BiH u vezi sa...

Ko nema masku ima korona-lice: Ovako u Turskoj motivišu građane da se štite od virusa

Kako bi motivisali građane da nose zaštitne maske, na pojedinim autobuskim stajalištima u turskom Trabzonu postavljeni su digitalni ekrani koji lica osoba bez zaštitnih...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -