Četvrtak, 5 Avgusta, 2021
No menu items!

Bogaćenje kineskih preduzetnika u vrijeme pandemije

Jack Ma, osnivač tehnološkog giganta za elektronsku trgovinu Alibaba, zadržao je status najbogatijeg kineskog tajkuna ove godine.

Zahvaljujući pandemiji korona virusa, porasla je online kupovina i pružanje drugih usluga preko interneta, što je dodatno uvećalo bogatsvo tog internetskog preduzetnika, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u utorak, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Maovo bogatstvo poraslo je za 45 posto tokom 2019. godine, na 58,8 milijardi dolara, prema Istraživačkom institutu Hurun, koji prati bogate zemlje.

Ma Huateng, osnivač kompanije Tencent, u okviru koje je popularna mreža za razmjenu poruka WeChat, na drugom je mjestu sa 57,4 milijardi dolara, a njegovo bogatstvo je uvećano za 50 posto.

Na trećem mjestu je Zhong Shanshan, osnivač popularnog kineskog brenda flaširane vode Nongfu Spring, sa 53,7 milijardi dolara.

Pad bogatstva osnivača Huaweija

Rast vrijednosti akcija stvorio je u prosjeku pet novih kineskih preduzetnika, koji su svake sedmice tokom prošle godine ostvarivali dobit od najmanje milijardu dolara, naveo je osnivač Huruna Rupert Hoogewerf.

“Svijet nikad nije vidio ovoliko bogatstvo stvoreno za samo godinu”, rekao je on.

“Kineski preduzetnici su prošli mnogo bolje nego što se očekivalo. Uprkos COVID-19, doživjeli su rekordan skok”, dodao je Hoogewerf.

Među poslovnim liderima koji su pali na listi bogatih je Ren Zhengfei, osnivač kineskog tehnološkog giganta Huawei.

Američka kontrola izvoza nametnuta u sukobu s Pekingom prijeti da osakati prodaju pametnih telefona i komunikacione opreme Huaweija.

Renova neto vrijednost pala je za 10 posto, na 2,8 milijardi dolara, prema Hurunu.

Source Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu i ove godine više od 300.000. KM za besplatne udžbenike osnovcima

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade provelo je neophodne procedure za nabavku i raspodjelu besplatnih udžbenika za sve osnovce u...

Kako sačuvati disajne puteve kod djece

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice...). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što...

Objavljen Javni poziv za finansiranje, sufinasiranje programa, projekata od javnog interesa

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je Javni poziv za prijavu programa, odnosno projekta od javnog interesa koji...

Brčko: Registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta BiH danas su registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona. Riječ je o 2 muške i 2 ženske osobe. U Distriktu...

Najava manifestacije „GRADSKA REGATA – KARNEVAL NA VODI 2021“

Manifestacija pod nazivom „Gradska regata – Karneval na vodi 2021“ sastoji se od defilea okićenih plovila i cjelodnevnog druženja na vodi te velikog koncerta...
- Reklama -

Više vijesti