Utorak, 19 Marta, 2024
No menu items!

Bijela kuća proglašava pobjedu nad koronavirusom uprkos porastu broja zaraženih u SAD-u

Izvještaj ovog ureda Bijele kuće napisan je na 62 stranice, a u njemu su opisana sva “dostignuća Trumpove administracije u protekle četiri godine”.

Među istaknutim uspjesima navedeno je i “završavanje pandemije koronavirusa”, a to saopćenje Bijele kuće je poslano svim američkim medijima.

“Od početka pandemije uprava je poduzela odlučne akcije kako bi angažovala naučnike i zdravstvene radnike iz akademske zajednice, industrije i vlade da istražuju, rade na liječenju i pobijede bolest koju izaziva koronavirus”, navedeno je, između ostalog, u tom saopćenju.

Ovakve izjave Bijele kuće dolaze u trenutku kada se u SAD-u bilježe rekordni brojevi zaraženih koronavirusom.

Samo je prošle sedmice postignut novi, tragični rekord od 83.000 novozaraženih u jednom danu, odnosno 70.000 u prosjeku u posljednjih sedam dana, što je najveći broj od početka pandemije.

U bolnicama se nalazi skoro 45.000 ljudi zaraženih koronavirusom.

Prije mjesec u bolnicama je bilo oko 30.000 pacijenata.

CNN je podsjetio da je Trump u više navrata umanjivao brojeve zaraženih govoreći da je za to krivo “masovno testiranje”.

Međutim, slučajevi zaraze su pogodili i Trumpovu administraciju među kojima je najmanje pet pomoćnika Mikea Pencea, kandidata za potpredsjednika bilo pozitivno na koronavirus.

Nakon medijskih upita za komentar, glasnogovornica ureda Kristina Baum ukazala je na cijeli izvještaj te istakla sva bitna dostignuća Trumpove administracije.

“Veliki posao koji Trumpova administracija radi na okončanju pandemije je glavni prioritet i vrijedan isticanja”, navela je.

Baum se opravdala da u tom saopćenju nije rečeno da je pandemija okončana već da su htjeli istaći dostignuća Trumpove administracije u borbi protiv koronavirusa.

U SAD-u je do sada više od 8,7 miliona osoba zaraženo koronavirusom, a umrlo je oko 226.000 ljudi.

SourceKlix.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti