Četvrtak, 5 Avgusta, 2021
No menu items!

Bijela kuća proglašava pobjedu nad koronavirusom uprkos porastu broja zaraženih u SAD-u

Izvještaj ovog ureda Bijele kuće napisan je na 62 stranice, a u njemu su opisana sva “dostignuća Trumpove administracije u protekle četiri godine”.

Među istaknutim uspjesima navedeno je i “završavanje pandemije koronavirusa”, a to saopćenje Bijele kuće je poslano svim američkim medijima.

“Od početka pandemije uprava je poduzela odlučne akcije kako bi angažovala naučnike i zdravstvene radnike iz akademske zajednice, industrije i vlade da istražuju, rade na liječenju i pobijede bolest koju izaziva koronavirus”, navedeno je, između ostalog, u tom saopćenju.

Ovakve izjave Bijele kuće dolaze u trenutku kada se u SAD-u bilježe rekordni brojevi zaraženih koronavirusom.

Samo je prošle sedmice postignut novi, tragični rekord od 83.000 novozaraženih u jednom danu, odnosno 70.000 u prosjeku u posljednjih sedam dana, što je najveći broj od početka pandemije.

U bolnicama se nalazi skoro 45.000 ljudi zaraženih koronavirusom.

Prije mjesec u bolnicama je bilo oko 30.000 pacijenata.

CNN je podsjetio da je Trump u više navrata umanjivao brojeve zaraženih govoreći da je za to krivo “masovno testiranje”.

Međutim, slučajevi zaraze su pogodili i Trumpovu administraciju među kojima je najmanje pet pomoćnika Mikea Pencea, kandidata za potpredsjednika bilo pozitivno na koronavirus.

Nakon medijskih upita za komentar, glasnogovornica ureda Kristina Baum ukazala je na cijeli izvještaj te istakla sva bitna dostignuća Trumpove administracije.

“Veliki posao koji Trumpova administracija radi na okončanju pandemije je glavni prioritet i vrijedan isticanja”, navela je.

Baum se opravdala da u tom saopćenju nije rečeno da je pandemija okončana već da su htjeli istaći dostignuća Trumpove administracije u borbi protiv koronavirusa.

U SAD-u je do sada više od 8,7 miliona osoba zaraženo koronavirusom, a umrlo je oko 226.000 ljudi.

SourceKlix.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu i ove godine više od 300.000. KM za besplatne udžbenike osnovcima

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade provelo je neophodne procedure za nabavku i raspodjelu besplatnih udžbenika za sve osnovce u...

Kako sačuvati disajne puteve kod djece

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice...). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što...

Objavljen Javni poziv za finansiranje, sufinasiranje programa, projekata od javnog interesa

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je Javni poziv za prijavu programa, odnosno projekta od javnog interesa koji...

Brčko: Registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta BiH danas su registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona. Riječ je o 2 muške i 2 ženske osobe. U Distriktu...

Najava manifestacije „GRADSKA REGATA – KARNEVAL NA VODI 2021“

Manifestacija pod nazivom „Gradska regata – Karneval na vodi 2021“ sastoji se od defilea okićenih plovila i cjelodnevnog druženja na vodi te velikog koncerta...
- Reklama -

Više vijesti