Utorak, 1 Decembra, 2020
No menu items!

“Beba više” povodom obilježavanja Evropske nedelje plodnosti

Beba više – Pravo na život, iznad svega, pa i epidemije

Povodom obilježavanja Evropske nedelje plodnosti, Udruženje Beba više željelo je naglasiti potrebu za posebnom brigom o trudnicama u doba pandemije. Kako bismo imali pouzdane i provjerene informacije, kontaktirali smo JZU na njihov zvanični mail na koji smo uputili konkretna pitanja o broju rođenih beba, broju prekinutih trudnoća na zahtjev trudnice i broju spontanih pobačaja od početka epidemije virusa COVID-19, što je označeno kao 12.3.2020.godine.

Rok za dostavu informacija kojima raspolaže nadležna ustanova, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama je 15 dana od dana prijema zahtjeva, što je bilo od 05.10.2020.godine, a posebno smo naznačili da odgovor tražimo do 09.10.2020.godine, što je bio razuman rok, imajući u vidu da su u pitanju – tek statistički podaci koje bi svaka ustanova morala imati u redovnom radu.

Informacije nam nisu dostavljene ni do zaključivanja teksta, a na telefonski poziv u brčanskoj bolnici, našem aktivisti je rečeno da su mail primili i da telefonski ponovo pozove – sutra.

Značaj ove teme prepoznali smo iz nekoliko razloga. Prvi je – našem udruženju se u proteklih pola godine javilo nekoliko žena koje su izgubile trudnoću u trećem i četvrtom mjesecu ili pak višim stadijumima trudnoće. Kod većine njih utvrđeno je da se radi o trombofiliji, odnosno zgrušavanju krvi koje može da uzrokuje i pobačaj.

Test na trombofiliju nije obavezan kod prvorotkinja, a najčešće ga žene urade nakon prvog pobačaja. Budući da je za nas svaka izgubljena trudnoća ustvari – izgubljen život, očekivali smo da bar dobijemo statističke podatke, kako bismo mogli nastaviti zagovaračke aktivnosti za promjene postojećih praksi i uvrštavanje testa na rizik od trombofilije u obavezne, besplatne prenatalne preglede.

Drugi – ništa manje značajan razlog traženja ovakvih podataka je podizanje svijesti o ovom problemu, koji se može dokumentovati jedino statistikom i konkretnim brojevima učestalosti pojave. Trauma za jednu buduću majku izbjegne se vrlo jednostavnim, u uređenijim zajednicama, rutinskim pregledom.

Razumijemo i poštujemo struku i naše ljekare. Mnogi od njih nam svakodnevno izlaze u susret. Razumijemo i ogromnu borbu svih zdravstvenih radnika, ali podsjećamo da je naš akcenat našeg djelovanja usmjeren na zaštitu trudnica i djece.

Kao logično, nameće se pitanje: zar niko u Javnoj zdravstvnoj ustanovi nije mogao odgovoriti na naš upit, ili bar dostaviti informaciju da takav podatak ustanova – ne posjeduje? Čija su nadležnost odnosi s javnošću u ovoj ustanovi, kako i na koji način se dolazi do osobe čiji je ovo opis poslova i na koji način je moguće ovu osobu, ukoliko postoji, kontaktirati?

Vanredne okolnosti diktiraju i vanredna postupanja, ali nikako i nigdje na štetu ljudskih života, Isto tako – ni ljudskog prava na adekvatnu informaciju.

I konačno, nakon, u najmanju ruku, neshvatljivih postupaka rukovodstva ove ustanove u kojima su porodilje i djeca uskraćivana za dostojanstven čin rođenja novog života – javnost pitamo – da li su životi žena i beba i dalje iznad svega, pa i epidemije?

- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko distrikt: 70 novih slučajeva, jedna osoba preminula

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 70 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 40 muških i...

Brčko: Senad Osmanović podnio ostavku

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje, podnio je jutros ostavku na tu funkciju, nezvanično saznaje eBrčko. Podsjećamo, Krizni štab je na sjednici održanoj 20. novembra...

Usvojen Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2020. godinu

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2020. godinu u...

Usvojen Program mjera za pomoć privrednim subjektima

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 129. vanrednoj sjednici usvojila je Program mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu BiH u vezi sa...

Ko nema masku ima korona-lice: Ovako u Turskoj motivišu građane da se štite od virusa

Kako bi motivisali građane da nose zaštitne maske, na pojedinim autobuskim stajalištima u turskom Trabzonu postavljeni su digitalni ekrani koji lica osoba bez zaštitnih...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -