Četvrtak, 29 Oktobra, 2020
No menu items!

Održan pripremni sastanak šefova poslaničkih klubova

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BiH dogovorili su danas na pripremnom sastanku da 67. redova sjednica Skupštine bude održana u srijedu 23. septembra 2020. godine.

Usaglašenim dnevnim redom novog skupštinskog zasjedanja predviđeno je razmatranje tridesetak tačaka među kojima je više zakona, odluka i informacija.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da je zbog pandemije virusa korona posebno važno razmatranje Nacrta zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji može pospješiti djelovanje institucija Brčko distrikta na njenom suzbijanju.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta zakona o prestanku važenja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog Covid -19.

„Predložili smo okončanje važenja tog zakona sa zaključkom da u ovom trenutku više nema potrebe za zakonom ali ima potrebe da Vlada odlukama dalje prati eventualne potrebe u određenim oblastima, koje će biti sinhronizovane s Kriznim štabom“, rekao je predsjednik Kadrić.

Pojasnio je da će Vlada Brčko distrikta podržati privredne subjekte ukoliko im Krizni štab izrekne određene zabrane.

„Ovo nije kraj podrške privredi već mogućnost Vladi da svojim odlukama prati potrebe zajednice, a da pri tome očuvamo fiskalnu stabilnost i pomognemo privredi da se sačuvaju radna mjesta“, istakao je predsjednik Kadrić

Osim zakona na dnevnom redu 67. redovne sjednice Skupštine je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa i nekoliko informacija.

„Posebno je važna informacija o stanju bezbjednosti za prvih šest mjeseci ove godine, posebno u kontekstu sve češćih krađa u određenim sredinama Brčko distrikta kako bi Parlament mogao zauzeti stavove o tom pitanju“, rekao je predsjednik Kadrić.

Istakao je da su prilikom usaglašavanja dnevnog reda šefovi poslaničkih klubova nastojali izbjeći uvrštavanje tačaka koje mogu izazvati određenu vrstu populizma i borbe za naklanost birača kroz parlamentarne rasprave i da su uvrštene tačke koje su suštinski važne za život i funkcionisanje građana.

Predsjednik Kadrić je rekao da se do kraja mandata aktuelnog saziva Skupštine mogu očekivati još dvije redovne i jedna vanredna sjednica Skupštine.

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Maršalova Ostrva tek sada zabilježila prve slučajeve koronavirusa

Daleka Maršalova Ostrva, jedno od posljednjih utočišta bez zaraženih koronavirusom, zabilježila su prve slučajeve infekcije COVID-19 koje je u...

PREDSJEDNIK ASOCIJACIJE MLADIH SDA RAŠLJANI PREŠAO U NAROD I PRAVDU

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Rašljani, Azur Zlatić danas je zvanično prešao u političku organizaciju Narod i Pravda Brčko distrikt BiH. Raduje nas činjenica da...

Njemačka od 2. novembra ide u lockdown, izlazak vani samo sa članovima vlastitog domaćinstva

Nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel sa premijerima saveznih država, rečeno je da je razgovarano o novim mjerama te je prema posljednjim informacijama odlučeno...

Pokrenuta kampanja s ciljem povećanja izlaznosti mladih

Grupa 9 kao višestranačka grupa mladih političara i političarki iz devet parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini pokrenula je zajedničku GOTV (Go Out To...

U RS-u se od ponedjeljka otvaraju škole, Vučić obećao Dodiku da neće zatvoriti granicu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci je kazao da se škole na području Republike Srpske ponovo otvaraju u...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -