Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

Održan pripremni sastanak šefova poslaničkih klubova

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BiH dogovorili su danas na pripremnom sastanku da 67. redova sjednica Skupštine bude održana u srijedu 23. septembra 2020. godine.

Usaglašenim dnevnim redom novog skupštinskog zasjedanja predviđeno je razmatranje tridesetak tačaka među kojima je više zakona, odluka i informacija.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da je zbog pandemije virusa korona posebno važno razmatranje Nacrta zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji može pospješiti djelovanje institucija Brčko distrikta na njenom suzbijanju.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta zakona o prestanku važenja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog Covid -19.

„Predložili smo okončanje važenja tog zakona sa zaključkom da u ovom trenutku više nema potrebe za zakonom ali ima potrebe da Vlada odlukama dalje prati eventualne potrebe u određenim oblastima, koje će biti sinhronizovane s Kriznim štabom“, rekao je predsjednik Kadrić.

Pojasnio je da će Vlada Brčko distrikta podržati privredne subjekte ukoliko im Krizni štab izrekne određene zabrane.

„Ovo nije kraj podrške privredi već mogućnost Vladi da svojim odlukama prati potrebe zajednice, a da pri tome očuvamo fiskalnu stabilnost i pomognemo privredi da se sačuvaju radna mjesta“, istakao je predsjednik Kadrić

Osim zakona na dnevnom redu 67. redovne sjednice Skupštine je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa i nekoliko informacija.

„Posebno je važna informacija o stanju bezbjednosti za prvih šest mjeseci ove godine, posebno u kontekstu sve češćih krađa u određenim sredinama Brčko distrikta kako bi Parlament mogao zauzeti stavove o tom pitanju“, rekao je predsjednik Kadrić.

Istakao je da su prilikom usaglašavanja dnevnog reda šefovi poslaničkih klubova nastojali izbjeći uvrštavanje tačaka koje mogu izazvati određenu vrstu populizma i borbe za naklanost birača kroz parlamentarne rasprave i da su uvrštene tačke koje su suštinski važne za život i funkcionisanje građana.

Predsjednik Kadrić je rekao da se do kraja mandata aktuelnog saziva Skupštine mogu očekivati još dvije redovne i jedna vanredna sjednica Skupštine.

 

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti