Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Nedopustivo: Zbog nedostatka kadra, trudnice u Brčkom gube bebe

Negativan trend gubitka trudnoće postaje sve izražajniji, a samo u ovoj godini Udruženju „Beba više“ iz Brčkog obratile su se tri trudnice koje su izgubile bebe. Jedna od njih rodila je mrtvu bebu u devetom mjesecu trudnoće.

Njen suprug, Nikola Vidaković, želeći da poštedi suprugu dodatnog stresa navodi kako je došlo do toga da umjesto slavlja u porodici, organizuju sahranu.

„CTG pregled koji je do devetog mjeseca trudnoće rađen jednom mjesečno te poslednjeg  mjeseca trebao biti rađen svake sedmice, nije urađen prije nemilog događaja jer je supruga došla u 12 sati na pregled a u 15 sati joj je rečeno da pregled neće biti ni obavljen jer je dispanzer preopterećen i da dođe sledeće nedelje. Na narednoj kontroli, saopšteno joj je da bebi ne kuca srce, te je urađen carski rez“, navodi Vidaković.

Slučaj se dogodio 28.02.2020. godine.

Nakon izvršenog operativnog zahvata, nesrećni roditelji obaviješteni su da je  beba preminula u utrobi usled tzv. infakta posteljice, odnosno zapušenja glavne arterije zbog koje je beba u utrobi ostala bez kiseonika.

Vidaković tvrdi da beba na sebi nije imala nikakvu anomaliju. Mrtvo muško dijete imalo je 3,6 kg i 59 cm dužine. Obdukcija nije rađena a beba je sahranjena drugog marta.

Želeći da istraže sta se dogodilo Nikola i njegova supruga Suzana tražili su pomoć struke. Niko im nije mogao dati konkretno objašnjenje uz obrazloženje da se takve stvari jednostavno dešavaju. Napominju da Suzana u toku trudnoće nikada nije upućena na pregled kod hematologa, koga brčanska bolnica u konačnici – i nema.

Neutješni roditelji nisu željeli da tuže bilo koga, obratili su se Udruženju „Beba više“ kako se sličan scenario ne bi dogodio nikome drugom a ni njima kada naredni put dođu do željene trudnoće.

Udruženje je kontaktiralo ginekologiju brčanske bolnice a šef bolničkog odjeljenja, doktor Slavko Nikić, takođe nam je potvrdio da je dispanzer za trudnice dosta opterećen, da nemaju dovoljno kadra i stručnjaka te da je situacija alarmantna.

Javnost u Brčkom upoznata je i upozoravana javnim istupanjem brčanskih ginekologa o čemu svjedoče i brojni video prilozi udruženja „Beba više“. Stanje je i ranije bilo ozbiljno, ali je usljed  epidemije virusa COVID-19 situacija samo pogoršavala, a problemi stavljali pod tepih.

Kako smo i ranije pisali dopise Bolnici ali i čelnim ljudima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i danas apelujemo na njih, da se oblast koja nam rađa budućnost uredi, a trudnice dobiju više vremena sa ljekarom te adekvatne preglede. Takvi pregledi su prevencija učestalih gubitaka trudnoće u ranom stadiju, budući da se ne čeka dva, tri ili više takvih ishoda, već – djeluje da do prekida trudnoće usljed otklonjivih uzroka, npr, trudničke hemofilije – ne dođe.

Procedure su zrele za izmjenu, a trudnički dispanzer nužno je rasteretiti. Hematolog, endokrinolog i neonatolog samo su neki od stručnjaka koji nedostaju brčanskom zdravstvu.

Svaki izgubljeni život trauma je za roditelje, porodicu i zajednicu, a svaka izgubljena prilika za roditeljstvo poraz za društvo u cjelini.

Apel ovoga puta nismo uputili menadžmentu JZU, jer na iste, kako kažu, nemaju vremena da odgovore.

Nadamo se, da će neko od nadležnih prepoznati problem i konačno reagovati konkretnim prijedlogom za stvaranje preduslova za rađanje zdravih, sigurnih i beba čije pravo na život neće postati splet okolnosti s negativnim ishodom, poručuju iz udruženja „Beba više“.

 

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti