Utorak, 16 Aprila, 2024
No menu items!

Đukanović: Izbori u nedjelju su bili opomena

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je u intervjuu za Newsmax Adria da ga incidenti ne iznenađuju, te da su u Crnoj Gori, kao i u regionu suprostavljena dva pristupa, prozapadni kurs sa jedne i nacionalistički sa druge strane, koji je sada probuđen novim tokovima.

– Incidenti nijesu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje pobjednika uvijek ima, ali to slavlje uvijek podrazumijeva civilizovan odnos prema drugim građanima i prema očuvanju stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć vidjeli jedan izliv netolerancije, agresije i primitivizma. Pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle, kazao je Đukanović i dodao:

– Ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu su konfrontirana dva pogleda na budućnost. Jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, koji naše zemlje vidi u Evropskoj uniji i u evropskom i evroatlanskom sistemu vrijednosti. Nasuprot tome imamo vrlo živahan onaj nacionalizam iz devedesetih godina koji je u novim okolnostima, nekim novim podsticajima probuđen i koji očekuje da okrene točak istorije unatrag, ali mislim da to ne može, kazao je Đukanović.

Kada je u pitanju formiranje nove Vlade, Đukanović je ocijenio da vjeruje da ćemo uskoro vidjeti rasplet.

– Da ćemo od onih koji će raspolagati sa 41 mandatom u parlamentu dobiti ponudu za formiranje Vlade. Ja sada ne želim da nagađam, kazao je on.

Upitan da li su stranke koje će imati 41 mandat u parlamentu tri opozicione stranke, on je kazao:

– Vidjet ćemo. Za sada imamo takvu najavu. Dosta su udaljeni njihovi programi, kazao je on.

Na pitanje “Da li ćete vi pokušati da utičete?”, Đukanović je kazao:

– Ne. Zašto bi. Ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smijene DPS. Gdje ću biti ja – ja sam tu gdje sam, vrlo čvrsto uvjeren u ispravnost svojih političkih stanovišta, kazao je Đukanović.

Ono što se dogodilo u neđelju bila je opomena, kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je i dalje uvjeren da Zakon o slobodi vjeroispovijeti nije greška.

– Kakav god bio odnos nove Vlade prema njemu siguran sam da se ta pitanja sada, ili u doglednoj budućnosti moraju riješiti, rekao je Đukanović.

Predsjenik Crne Gore navodi da je crnogorsko društvo i ranije bilo podijeljeno. Pravo pitanje nije, kaže, da li je Crna Gora došla do svog cilja (nije, jer se za četrnaest godina ne dolazi do tog cilja), ali je pravo pitanje je da li je Crna Gora na doborm kolosijeku.

– Tu je odgovor nedvosmisleno pozitivan. Crna Gora je u proteklih četrnaest godina udvostručila svoj društveni proizvod, udvostručila svoju prosječnu plate, više nego udvostručila penzije, ušla je u NATO, prednjači ka članstvu u EU. Prema tome, odgovor je vrlo očilgedan. Crna Gora je napravila progres. Treba nam napredak na tom putu, posvećenost, kontinuitet. Tome treba biti posvećen i u narednom periodu”, rekao je Đukanović.

Dodaje da je iluzija vjerovati da će tokom tog čitavog procesa imati jednu vlast.

– Vlasti se moraju mijenjati, ali je jako važno da svaka vlast poštuje ono što su učinci u prethodnom periodu”, reko je Đukanović.

Pokušaj rješavanja srpskog pitanja po mjeri Beograda jeste pokušaj izmjene karaktera države Crne Gore

Predsjednik Đukanović kaže da postoji jaka medijsko politička agresija iz Beograda prema Crnoj Gori. Na pitanje od koga, kaže:

– Od svih. Kada kažem od svih govorim o manje-više svim medijima i govorim o svim značajnim političkim akterima današnje političke scene Srbije”, objasnio je Đukanović.

– Pokušaj rješavanja srpskog pitanja po mjeri Beograda jeste pokušaj izmjene karaktera države Crne Gore. To je ona ponuda koja se svih odvih godina pokušava nametnuti Crnoj Gori da umjesto građanske države i multietničkog društva bude srpska država”, kazao je Đukanović.

– Oficijelna politika Beograda, to je valjda i slijepcu jasno, jeste da pokuša da promjenom vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala dio planiranog srpskog “sveta” u trouglu između Beograda, Banja Luke i Podgorice”, rekao je Đukanović.

Đukanović navodi da se to neće dogoditi i dodaje:

– Izborni rezultati se mijenjaju iz jednog u drugi ciklus. Kao što ni u vremenu kada smo mi pobjeđivali nijesmo posezali za nekim radikalnim pokušajem nametanja rešenja u koja smo vjerovali. ( Mi smo npr. i 2006-e vjerovali da Crnoj Gori pripada pravo da obnovi svoju crkvu. Nijesmo posezali za tim, nego smo davali vremena da neke ideje zrenu) Prema tome, vara se svako ko misli da će ovaj sada ishod da zači, radikalno usvajanje svih onih rešenja u koje vjeruje dosadašnje opozicija, a očekivano buduća vlast i da će to sve ubrzano Crnu Goru vratiti unazad. Crnogorsko društvo ipak ima i svoj demokratski kapacitet, uvjerenja, imma sposobnost da poštuje neka pravila demokratskog dijaloga, a da sačuva unutrašnju stabilnost” rekao je Đukanovic .

Predsjednik Crne Gore je ubijeđen da će Crna Gora, ipak, smoći snage da iz jednog ovakvog izbornog ishoda očuva ono što je državni nacionalni i kulturni identitet.

Avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti