Ponedjeljak, 26 Oktobra, 2020
No menu items!

Danas počinje nova školska godina: Ministarstvo je osiguralo maske i dezinfekciona sredstva

Školska godina za učenike u Kantonu Sarajevo zvanično počinje danas. Za učenike prvih te petih i/ili šestih razreda koji iz razredne prelaze u predmetnu nastavu bit će organiziran prijem u školama, dok se za ostale đake prvog dana organizira online nastava koja će trajati sat, kada će im biti dostavljen raspored časova te pojašnjen modalitet rada.

Prvi razred

Isto važi za srednje škole, s tim da se oni koji kreću u prvi razred mogu zadržati maksimalno 90 minuta u prostorijama škole.

Naida Hota-Muminović, direktorica Prve Bošnjačke gimnazije, navodi kako se raduju prijemu učenika u prvi razred koji će biti organiziran u skladu s epidemiološkim mjerama.

– Pomalo smo nostalgični prema ranijim školskim godinama, kada smo imali priliku vidjeti naše učenike i poželjeti im dobrodošlicu. Nadamo se stabilizaciji prilika i onom najautentičnijem obliku podučavanja – navodi Hota-Muminović.

Ministar Krivić poželio sretan početak nastave

Ministar Krivić poželio sretan početak nastaveFOTO: FACEBOOK

Od 2. septembra u razrednoj nastavi realizira se kombinirani model nastave po grupama s maksimalno 15 učenika, s minimalnim razmakom između učenika od 1,5 metara. Čas traje 30 minuta, a tokom nastave preporučuje se frontalni i individualni oblik rada.

Grupni rad iz epidemioloških razloga nije preporučljiv. Male odmore učenici će provoditi u učionici, navodi se, između ostalog, u uputstvima Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.

Ministarstvo je osiguralo 30.000 zaštitnih maski, a u narednom periodu će biti osiguran i veći broj, kao i 3.874 pakovanja dezinfekcionog sredstva, te oko 4.000 pakovanja tečnog sapuna za osnovne i srednje škole.

Sve spremno

Lejla Tuzlak, direktorica Prve gimnazije, navodi da su spremni za novu školsku godinu.

– Od ove školske godine startamo s novom platformom, tako da se nadamo da će kako uposlenici tako i učenici imati bolje online okruženje za realizaciju nastave. Još je u toku formiranje grupa i odjeljenja – kaže Tuzlak.

Potraga za udžbenicima je krenula, a o tome svjedoče i roditelji ispred knjižara, ali i štandova uličnih prodavača.

– Knjige se moraju kupiti kao i svake školske godine. Roditelji su uveliko krenuli s nabavkom – navodi jedna od prodavačica.

Avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko: Registrovana još 3 nova slučaja zaraze virusom korona, preminula jedna osoba

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim...

U protekla 24 sata u BiH preminulo 10 osoba, 1.132 novozaraženih

Ponovo je u Bosni i Hercegovini za dan zabilježeno više od 1.000 slučajeva novozaraženih od korone. Prema podacima entitetskih zavoda, u Federaciji je 729novozaraženih, a...

Dnevni izvještaj OKC-a

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: redni broj služba vrsta informacije broj intervencija   1. Profesionalna vatrogasna jedinica 123 požari 0 tehničke...

KOŠARKAŠICE LAVOVA DRUGE NA MEĐUNARODNOM FINALU SPORTSKIH IGARA MLADIH

Ženska ekipa KK Lavovi Brčko u basketu 3×3 predstavljajući Bosnu i Hercegovinu osvojila je drugo mjesto na Međunarodnom finalu Sportskih igara mladih za 2020....

PREKO 1.250 NOVOZARAŽENIH OSOBA U POSLJEDNJA 24 SATA U BIH

U Bosni i Hercegovini su potvrđen je još 1.251 slučaj zaraze koronavirusom, od 2.694 testirane osobe. Broj novozaraženih u odnosu na jučer veći je...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -