Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Zabrinjavajuće u BiH: U protekla 24 sata šestero umrlih i 274 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je šest smrtnih slučajeva i 274 novozaraženih.

Na području Federacije BiH u posljednja 24 sata preminule su četiri osobe i to jedna žena u Mostaru (1950.), muškarac iz Konjica (1952.), žena iz Bugojna (1929.) i muškarac iz Živinica (1954.).

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testiran je 1.161 uzorak, od kojih je 183 pozitivno na koronu.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testiran 90.712 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 7.700 osoba.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 436 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 91 osobe.

Radi se o 48 muških i 43 ženske osobe, od kojih je 14 mlađe, 60 srednje i 17 osoba starije životne dobi.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Radi se o muškarcu srednje životne dobi iz Prnjavora i ženi starije životne dobi iz Doboja.

Krizni štab HNK: U mostarskoj bolnici preminuli muškarac iz Konjica i žena iz Širokog Brijega

U COVID-19 bolnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u ranim jutarnjim satima preminula su dva pacijenta: 68-godišnji muškarac iz Konjica i 70-godišnja žena iz Širokog Brijega, potvrđeno je iz Krizng štaba Ministarstva zdravstva HNK.

Na bolničkom liječenju trenutno je 19 bolesnika, od kojih su dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

U SKB Mostar jučer je testirano je 326 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivnih je 22 i to: 18 iz Mostara, dva iz Konjica te po jedno iz Stoca i iz Čapljine.

Kantonalni i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 42 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a ukupno 1.244.

U Kantonu Sarajevo oporavljene 93 osobe

U Kantonu Sarajevu u protekla 24 sata broj oporavljenih osoba od koronavirusa bio je 93, dok je šest osoba otpušteno s Klinike na Podhrastovima, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS koji su u posjedu “Avaza”

Ukupno je u KS novih slučajeva 82, od ukupno 301 testirana uzorka. No, kako je pojašnjeno, od 82 zaražene osobe 53 su bile u samoizolaciji i od ranije pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti ranije oboljelih.

Inače, u KS ukupno je 2.810 zaraženih od početka pandemije, a 1.415 izliječenih.

Ukupno je umrla 41 osoba, a trenutno su u izolatoriju hospitalizirane 74 osobe.

Avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti