Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

Ponovo je ugroženo održavanje lokalnih izbora

Grupa kompanija uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na odluku CIK-a o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore 2020. godine. Podsjećamo, na osnovu provedene konkursne procedure izabrana je kompanija „Unioninvestplastika“ dd Sarajevo.

Izborne procedure

Bakalar: Žalba proslijeđena Uredu

Bakalar: Žalba proslijeđena UreduFOTO: ARHIV

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je u izjavi za „Avaz“ kazao da ova situacija može značiti ugrožavanje određenih rokova kada su u pitanju izborne procedure.

– Podnositelj žalbe je grupa ponuđača i to „Atlantik“ iz Banje Luke te kompanije „Igepa bh“ i „Farma prom“ iz Sarajeva. Žalba je proslijeđena Uredu za razmatranje žalbi. Tražili smo hitnost u postupanju s obzirom na javni interes i na naše rokove, jer što prije moramo krenuti u realizaciju usluge tiskanja i pakiranja glasačkih listića – pojasnio je Bakalar.

Dodao je da izborni rokovi zavise od perioda koji će trebati Uredu za razmatranje žalbi BiH kako bi riješili ovu žalbu.

– Moramo što prije imati zaključen ugovor, jer u drugoj polovici septembra moramo imati glasačke listiće, koje ćemo poslati glasačima koji su se prijavili za glasanje putem pošte. Taj nam je dio posebno ugrožen i zbog toga nam je bitno da se ovo pitanje što je moguće prije riješi – ističe Bakalar.

Predsjedavajuća Ureda za žalbe Željka Klobučar kazala je za „Avaz“ da je Ured zaprimio žalbu još u četvrtak, na kraju radnog vremena.

– Tačnije, CIKBiH nam je dostavio žalbu i oni su se izjasnili da je neosnovana. U svojoj žalbi naveli su četiri žalbena navoda o kojima ne smijem govoriti u javnosti – pojasnila je Klobučar.

Naknada i taksa

Klobučar: Četiri žalbena navoda

Klobučar: Četiri žalbena navodaFOTO: ARHIV

Dodala je da će, prema proceduri, Ured za žalbe pozvati tu grupu kompanija da uplate administrativnu taksu i naknadu za pokretanje administrativnog postupka.

– Već danas (jučer, op. a.) ćemo ih obavijestiti o tome i oni imaju tri dana da uplate naknadu i dostave dokaz. Naknada je u ovom slučaju velika i iznosi oko 10.000 KM, kao i još 100 KM za administrativnu pristojbu. Kad ta naknada bude uplaćena, onda će se žalba smatrati potpunom. Odmah će se pristupiti razmatranju žalbe, jer smo svi svjesni njene važnosti – istakla je Klobučar.

Prema njenim riječima, vrlo lako se može desiti da kompanije koje su uputile žalbu neće ni uplatiti naknadu.

– U tom slučaju žalba će se odbaciti kao neuredna. Ali, u svakom slučaju, moramo čekati ovaj zakonski rok od tri dana. Ukoliko se desi da naknada bude uplaćena, Ured će žurno pristupiti rješavanju ove žalbe – istakla je Klobučar.

Za štampanje listića 800.000 KM

Prema okvirnom sporazumu, posao štampanja glasačkih listića dodijeljen firmi „Unioninvestplastika“ dd Sarajevo vrijedan je 805.528,51 KM s PDV-om. Nakon toga je uslijedila žalba na ovu odluku CIK-a.

Avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti