Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

Održan prvi nastavak 66. redovne sjednice Skupštine

Skupština Brčko distrikta nastavila je u ponedjeljak 3. augusta 2020. godine 66. redovnu sjednicu. Razmatrani su i usvojeni izvještaji Mandatsko-imunitetske komisije o provedenim procedurama za izbor kandidata za članove upravnih odbora JP „Radio Brčko“ i JP „Komunalno Brčko“, kao i odluke o imenovanju članova upravnih odbora ovih javnih preduzeća.

Usvojeno je više odluka o utvrđivanju javnog interesa Brčko distrikta BiH za izgradnju infrastrukturnih objekata kao i četrnaest odluka o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorima i nekretninama bez naknade od strane nevladinih organizacija i udruženja.

„Smatram da je dobro da su usvojeni njihovi zahtjevi jer znamo u kakvom se stanju nalazi imovina Brčko distrikta, da je napuštena i zapuštena. Ako ništa drugo, udruženja će održavati te poslovne prostore“, rekao je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH. Rekao je da je cjelokupna procedura provedena u skladu sa zakonom i da su odluke donesene u korist organizacija i udruženja koji su podnijeli zahtjeve.

„Opredjeljenje Skupštine je da se iznađu mogućnosti da se udovolji i svim drugim udruženjima koja se obrate zahtjevom za dodjelu prostora na korištenje bez naknade“, istakao je potpredsjednik Filipović. Pojasnio je da su prostori dodijeljeni na korištenje u periodu od dvije godine  uz obavezu plaćanja PDV-a kao i da se ugovor može prekinuti i prije ukoliko Vlada bude imala potrebu za prostorima koji su dodijeljeni bez naknade.

Poslanici su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o procedurama u postupku usklađivanja propisa Brčko distrikta BiH s pravom Evropske unije kao i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

Skupština je povukla s dnevnog reda razmatranje Prijedloga odluke o usvajanju srednjoročnog plana razvoja zdravstvene zaštite Brčko distrikta BiH jer nije dobio podršku nadležne Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Komisija je tražila korekcije ovog dokumenta uz prisustvo članova tima koji je radio na izradi ovog dokumenta.

Podršku poslanika dobio je Izvještaj o radu Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Izvještaj o radu i finansijskom stanju kao i Izvještaj o završnom računu JP “Luka Brčko“ u 2019. godini. Date su i saglasnosti na nekoliko pravilnika među kojima i saglasnost na Pravilnik o radu JP „Komunalno Brčko“ uz Zaključak koji obavezuje Upravni odbor ovog preduzeća da izmijeni član 51 Pravilnika i definiše način i uslove ostvarivanja prava na neplaćeno odsustvo zaposlenih.

U prvom nastavku 66. redovne sjednice razmatrana je Informacija o radu Nezavisnog odmora za izbor šefa Policije Brčko distrikta u prvom polugodištu ove godine kao i više drugih informacija među kojima i Informacija o snabdijevanju ruralnih naseljenih mjesta u Brčko distriktu vodom.

Sjednica je prekinuta kod razmatranja Nacrta zakona o izmjeni i dopuni Zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji i bit će, prema riječima potpredsjednika Filipovića, nastavljena u četvrtak 6. augusta 2020. godine prije vanredne sjednice Skupštine na kojoj treba da se razmatra rebalans budžeta Brčko distrikta.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti