Brčko 

Iz PCR kabineta do sada izašlo oko 100 uzoraka

Nakon probnog rada od nekoliko dana, PCR kabinet u Brčkom, odnosno labaratorija za testiranje na COVID 19, zvanično je puštena u rad.

Šef Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić, istakla je da je kapacitet labaratorije u jednom ciklusu 40 testova.

„Kad se ekipa uhoda onda će to biti dva puta dnevno. Konsultanti koji su kabinet pustili u rad još uvijek rade sa ekipom koju čine mikrobiolog, laborant, i dvoje ljudi od kojih jedan radi po ugovoru o djelu, a jedan volonterski. S tim da moram reći da ukoliko Skupština ne usvoji novi Organizacioni plan Pododjeljenja za javno zdravstvo, odnosno ne zaposlimo ove mlade ljude, nećemo moći izdržati niti ćemo moći raditi zakonski u jednoj ovakvoj labaratoriji.“, pojasnila je Nikolić.

 

Uz nabavku PCR aparata dobijeno je 1.000 testova, do sada je izašlo oko 100 uzoraka, s tim da je pokrenuta procedura nabavke još 2.000 testova.

„To smo rezervisali i na lageru je tako da neće biti nestašice. Ukoliko procedura i ne bude sprovedena uzećemo testove na revers i radićemo nesmetano. Međitim, ponavljam da je ključno da za COVID labaratoriju moramo imati obučen kadar, spreman za jedan ovako visoko sofisticiran rad“, istakla je Nikolić.

Još je dodala da se uzorci za testiranje na COVID 19 uzimaju u Domu zdravlja u febrilnoj ambulanti, i sve što se uzme do 11 sati se dostavlja u labaratoriju, gdje budu završeni do naveče.

Ovom prilikom je podsjetila na najnovije smjernice Svjetske zdravstve organizacije, odnosno da se sve pozitivne osobe na COVID retestiraju nakon 12 do 13 dana.

„Ukoliko su negativni ipak još tri naredna dana moraju ostati u samoizolaciji. A ako su pozitivni samoizolacija se produžava na još sedam dana, pa se ponovo radi testiranje, poslije kojeg ukoliko je osoba negativna ostaje u izolaciji opet još tri dana. Iamli smo i slučaj, a što je rijetko, da je osoba i nakon drugog retestiranja bila pozitivna, tako da još jednom apelujem na sve koji su pozitivni i u izolaciji da ne krše pravila i da ne dovode u opasnost i sebe i ljude oko sebe, pogotovo starije životne dobi “, rekla je.

Radio Brčko

Related posts