Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Doktorica pobjegla iz Kine da svijetu otkrije istinu o koronavirusu

Mlada kineska doktorica Li-Meng Yan pobjegla je iz svoje rodne zemlje pod prijetnjom da će joj se izgubiti svaki trag ukoliko svijetu otkrije da je Covid-19 nastao u kineskoj vojnoj laboratoriji.

Doktorica Yan (36), čiju su porodicu i prijatelje ispitivali i prijetili im funkcioneri komunističke partije otkako je u aprilu napustila domovinu, postala je uzbunjivačica o koronavirusu u SAD gdje krije svoje mjesto boravka kako je kineski zvaničnici ne bi pronašli, prenosi Nova.rs.

Ona je, kako piše Daily Mail, u decembru radila kao virolog u laboratoriji Univerziteta u Hongkongu, inače centru za istraživanje zaraznih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije.

Njen šef, profesor Leo Poon, zatražio joj je da istraži tajnoviti skup slučajeva virusa sličnog SARS u kineskom gradu Wuhan. Ovaj profesor bio je jedan od naučnika koji su se bavili identifikacijom sekvence genoma epidemije SARS iz 2003. godine.

Ono što je doktorica Yan otkrila bit će ignorisano i dalje potisnuto od strane režima u Pekingu i njegovih medicinskih stručnjaka.

Još početkom januara doktorica je, proučavajući porodične klastere, saznala da se među slučajevima u Wuhanu virus prenosi sa čovjeka na čovjeka i da su drugi naučnici u Kini sekvencionisali genom Covid-19.

Znala je već tada da Wuhan ima više slučajeva nego što je kineska vlada prijavljivala i nije povjerovala u tvrdnje Pekinga da je virus stigao sa pijace morskih plodova, vjerujući da je to namjerna laž.

Ona nije bila jedina među ljekarima koja je željela da se svijetu saopšti istina o koronavirusu.

Osam stručnjaka je 23. januara uhapšeno zbog upozoravanja na koronu na društvenim mrežama.

Kineske vlasti su ovaj čin prozvale “širenjem prevare”, a zatim je 7. februara jedan od njih, doktor Li Venlijang, preminuo.

Tokom februara, osjećaj da treba uzbuniti čitavu planetu obuzeo je ovu mladu doktoricu, jer je virus počeo da se širi po svijetu. Klasteri su se najpre pojavili u Lombardiji u Italiji i na jahti “Diamond Princess” u Yokohami.

Kako je broj umrlih naglo počeo rasti, kineska doktorica je shvatila da ima saznanja o globalnoj katastrofi o kojoj njena vlada namjerno šuti.

Sa sve većim strahom da informacije koje ima mogu spasiti mnoge živote, ali i da rezultiraju većim brojem smrtnih slučajeva ukoliko ne budu objavljene, mlada doktorica je odlučila da se preseli u SAD.

Avaz.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti