Srijeda, 28 Oktobra, 2020
No menu items!

Doktorica pobjegla iz Kine da svijetu otkrije istinu o koronavirusu

Mlada kineska doktorica Li-Meng Yan pobjegla je iz svoje rodne zemlje pod prijetnjom da će joj se izgubiti svaki trag ukoliko svijetu otkrije da je Covid-19 nastao u kineskoj vojnoj laboratoriji.

Doktorica Yan (36), čiju su porodicu i prijatelje ispitivali i prijetili im funkcioneri komunističke partije otkako je u aprilu napustila domovinu, postala je uzbunjivačica o koronavirusu u SAD gdje krije svoje mjesto boravka kako je kineski zvaničnici ne bi pronašli, prenosi Nova.rs.

Ona je, kako piše Daily Mail, u decembru radila kao virolog u laboratoriji Univerziteta u Hongkongu, inače centru za istraživanje zaraznih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije.

Njen šef, profesor Leo Poon, zatražio joj je da istraži tajnoviti skup slučajeva virusa sličnog SARS u kineskom gradu Wuhan. Ovaj profesor bio je jedan od naučnika koji su se bavili identifikacijom sekvence genoma epidemije SARS iz 2003. godine.

Ono što je doktorica Yan otkrila bit će ignorisano i dalje potisnuto od strane režima u Pekingu i njegovih medicinskih stručnjaka.

Još početkom januara doktorica je, proučavajući porodične klastere, saznala da se među slučajevima u Wuhanu virus prenosi sa čovjeka na čovjeka i da su drugi naučnici u Kini sekvencionisali genom Covid-19.

Znala je već tada da Wuhan ima više slučajeva nego što je kineska vlada prijavljivala i nije povjerovala u tvrdnje Pekinga da je virus stigao sa pijace morskih plodova, vjerujući da je to namjerna laž.

Ona nije bila jedina među ljekarima koja je željela da se svijetu saopšti istina o koronavirusu.

Osam stručnjaka je 23. januara uhapšeno zbog upozoravanja na koronu na društvenim mrežama.

Kineske vlasti su ovaj čin prozvale “širenjem prevare”, a zatim je 7. februara jedan od njih, doktor Li Venlijang, preminuo.

Tokom februara, osjećaj da treba uzbuniti čitavu planetu obuzeo je ovu mladu doktoricu, jer je virus počeo da se širi po svijetu. Klasteri su se najpre pojavili u Lombardiji u Italiji i na jahti “Diamond Princess” u Yokohami.

Kako je broj umrlih naglo počeo rasti, kineska doktorica je shvatila da ima saznanja o globalnoj katastrofi o kojoj njena vlada namjerno šuti.

Sa sve većim strahom da informacije koje ima mogu spasiti mnoge živote, ali i da rezultiraju većim brojem smrtnih slučajeva ukoliko ne budu objavljene, mlada doktorica je odlučila da se preseli u SAD.

Avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Njemačka od 2. novembra ide u lockdown, izlazak vani samo sa članovima vlastitog domaćinstva

Nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel sa premijerima saveznih država, rečeno je da je razgovarano o novim mjerama te...

Pokrenuta kampanja s ciljem povećanja izlaznosti mladih

Grupa 9 kao višestranačka grupa mladih političara i političarki iz devet parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini pokrenula je zajedničku GOTV (Go Out To...

U RS-u se od ponedjeljka otvaraju škole, Vučić obećao Dodiku da neće zatvoriti granicu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci je kazao da se škole na području Republike Srpske ponovo otvaraju u...

Bivši direktor aerodroma u Tuzli osumnjičen za zloupotrebu milion KM

Bivši direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović osumnjičen je za počinjenje 15 krivičnih djela uz zloupotrebu novčanog iznosa od milion konvertibilnih maraka. Policijski službenici...

Usvojen Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja

Vlada Brčko distrikta BiH na održanoj 125. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2020....
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -