Brčko 

Brčko: Ovjera kartona lica sa evidencije Biroa rada od juče po starom sistemu

U junu i julu Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta ovjeru kartona lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda je vršio saglasno početnom slovu prezimena, te u produženom radnom vremenu od 8 do 15 sati. Od juče, način rada sa strankama vraćen je na prijašnji sistem, kazao je šef sektora za posredovanje pri zapošljavanju Admir Galijatović.

„Od 03. augusta 2020. godine smo se vratili na radno vrijeme koje nam je i propisano, radimo od od osam do 14 sati sa strankama kao što je prije i bilo. S tim što bih naglasio da se vraćamo na stari sistem rada gdje licima omogućavamo da se mogu javiti, a shodno našem pravilniku, pet dana prije roka navedenog u kartonu, te 10 dana nakon tog roka, nakon čega slijedi brisanje lica sa evidencije zavoda ukoliko se ne jave. A za osobe koje su u izolaciji, ovjeru kartona može uraditi drugo lice uz potrebnu dokumentaciju i rješenje o izolaciji“, pojasnio je Galijatović.

Istakao je da se rad sa strankama i dalje vrši uz sve propisane epidemiolške mjere.

Kada je riječ osobama koje se prvi put prijavljuju na biro rekao je da prve prijave se rade svakim radnim danom od 12 do 14 sati.

U protekla dva mjeseca u prizemlju Zavoda za zapošljavanje nalazila se Kancelarija fonda Zdravstvenog osiguranja pa su građani ujedno mogli ovjeriti i zdravstvenu knjižicu.

„Od juče ta kancelarija više ne egzistira u Zavodu za zapošljavanje tako da građani sada trebaju da idu u Fond zdravstvenog osiguranja po pitanju ovjere zdravstvenih knjižica“, rekao je.

Galijatović je naglasio i to da Zavod raspolaže dovoljnim ljudskim kapacitetima i sposoban je da odgovori potrebama svojih stranaka, tako da nema potrebe da se stvaraju gužve u ranim jutarnjim satima.

Radio Brčko

Related posts