Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!

Vlada usvojila niz odluka za subvencije penzionerima i licima u stanju socijalne potrebe

Vlada Brčko distrikta BiH na jutros održanoj 81. redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava kao i Program utroška sredstava za subvencije licima u stanju socijalnih potreba za komunalne usluge.

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da subvencije ostvaruju korisnici socijalno-programskih mjera, penzioneri koji su u 2020. godini ostvarili pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći za penzionere u iznosu od 150,00 KM.

 

„Također, prava ostvaruju i nezaposlena lica evidentirana do 1. aprila 2020. godine u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i to žene s navršenih 55 godina života i starije i muškarci s navršenih 60 godina života i stariji, zatim korisnici stalne osnovne novčane pomoći prema posljednjim evidencijama za mjesec kada se donosi Odluka, hraniteljske porodice djece bez roditeljskog staranja i punoljetnih lica smještenih u hraniteljske porodice, evidentirani u Pododjeljenju za socijalnu zaštitu, porodice djece ometena u psihofizičkom razvoju evidentirana prema posljednjim evidencijama za mjesec kada se donosi Odluka, evidentirani u Pododjeljenju za socijalnu zaštitu, ratni vojni invalidi i mirnodopski invalidi evidentirani u Službi za boračko-invalidsku zaštitu čija lična invalidnina ne prelazi iznos od 371,77 konvertibilne marke kao i slijepa lica korisnici dodatka za njegu i pomoć od drugog lica, koji istovremeno nisu korisnici penzije ili stalne osnovne novčane pomoći ili evidentirani na Zavodu za zapošljavanje žene a navršenih 55 godina života i muškarci s navršenih 60 godina života do 1. aprila 2020. godine i stariji“, kazao je Pezerović.

 

On je naglasio da je za subvencije licima u stanju socijalnih potreba za komunalne usluge izdvojeno 830.000,00 konvertibilnih maraka za JP „Komunalno Brčko” d.o.o. Brčko distrikt BiH.

 

Na sjednici Vlade usvojen je i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija i Program utroška sredstava za grant Udruženju penzionera MIO/PIO Federacije BiH i grant Udruženju penzionera Republike Srpske, za banjsko-klimatsko liječenje penzionera u 2020. godini.

 

„Izdvojeno je po 50.000 KM za svako udruženje. Odabir penzionera za upućivanje na banjsko-klimatsko liječenje isključivo će vršiti mjesni odbori Udruženja penzionera PIO/MIO FBiH i Udruženja penzionera RS. Uslovi su da je penzioner s dužinom statusa penzionera, 15 i više godina, penzioner s penzijom do i sa 400,00 KM, članstvo u Udruženju penzionera sa plaćenom članarinom u maksimalnom iznosu, da odlazak na banjsko-klimatsko liječenje nije korišteno posredstvom Udruženja penzionera u prethodnom periodu kao i preporuka ljekara specijaliste“, kazao je Pezerović.

 

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH za nabavku accu-chek trakica i odobrila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju  JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta BiH.

 

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Prijedlog odluke o kriterijima i načinu dodjele stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. 2020. godine do 30. 9. 2020. godine i Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za period 1. 1. 2020. godine do 30. 9. 2020. godine.

 

Na sjednici su odobrene i smjernica za izradu Nacrta pravilnika o budžetskim klasifikacijama, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o računovodstvu i finansijskom izvještavanju za budžet Brčko distrikta BiH i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o procedurama u postupku usklađivanja propisa Brčko distrikta BiH s pravom Evropske unije.

 

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Prijedlog zaključka o očitovanju Vlade na Nacrt zakona o dopunama Zakona o praznicima Brčko distrikta BiH koji je predložen od strane poslaničkog Kluba PDP-a, Prijedlog odluke o visini dodatka na platu u Odjeljenju za javni registar, Prijedlog odluke o proceduri izrade zakona i drugih propisa, Prijedlog odluke o proceduri izrade pojedinačnih pravnih akata u organima izvršne vlasti Brčko distrikta BiH.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti