Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!

Skupština Brčko distrikta završila 20. vanrednu i počela 66. redovnu sjednicu

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su u nastavku 20. vanredne sjednice održane u srijedu 29. jula 2020. godine Zaključak o programu mjera s rokovima i odgovornim institucijama u oblasti javnog zdravstva Brčko distrikta BiH.

Zaključkom je precizirano šesnaest mjera koje se odnose na organizaciono i kadrovsko jačanje, nabavku medicinskih aparata i donošenje akata koji treba da urede pitanja u oblastima gdje to nije urađeno, poput prikupljanja novčanih priloga u humanitarne svrhe.

Za realizaciju Zaključka s utvrđenim rokovima zaduženi su Vlada, nadležno Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Fond zdravstvenog osiguranja i Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar Brčko“.

Nakon 20. vanredne, 66. redovna sjednica počela je razmatranjem Informacije u vezi s aktivnostima Kriznog štaba Brčko distrikta BiH u vezi s prevencijom zarazne bolesti virusa korona.

U prvom čitanju usvojen je Nacrt zakona o udruženjima i fondacijama kojim se nastoji urediti oblast dodjele grantova. Donesena je odluka da se između dva čitanja o ovom zakonu 3. septembra 2020. godine obavi javna rasprava.  Kao prateći zakon usvojen je i Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o inspekcijama kojim se uvodi inspektor za udruženja i fondacije.

Usvojen je i Nacrt zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina o kome će takođe, između dva čitanja, biti obavljena javna rasprava koja je zakazana za 8. septembar 2020. godine.

Poslanici su usvojili Zakon o mirnom okupljanju, a po hitnom postupku je donesen Zakon o javnim priredbama.

„Ovo su veoma važni zakoni za građane Brčko distrikta i našu zajednicu na koje se dugo čekalo. Trebalo je puno prije donijeti Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina i posebno Zakon o udruženjima i fondacijama koje smo nakon duge rasprave usvojili u prvom čitanju. Uvjeren sam da ćemo u drugom čitanju imati kvalitetne zakone na dobrobit svih građana“, rekao je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine.

Po hitnom postupku donesen je Zakon o izmjeni Zakona o stečaju a usvojeni su i Zakon o izmjeni Zakona o prostornom planiranju i građenju  i Zakon o dopuni Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH.

Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o vodama odloženo je kako bi se prethodno pribavila mišljenja zainteresovanih strana i obavila prethodna javna rasprava. Odloženo je i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama Zakona o podsticaju u privredi.

Skupština je sinoć prekinula sjednicu koja će biti nastavljena u ponedjeljak 3. augusta 2020. godine.

„Skupština Brčko distrikta po Poslovniku ima kolektivni odmor tokom augusta ali smo se opredijelili da radimo iduće sedmice i u ponedjeljak ćemo nastaviti ovu sjednicu, a u četvrtak smo planirali vanrednu sjednicu zbog rebalansa budžeta“, izjavio je potpredsjednik Filipović.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti