Brčko 

MIRNOM ŠETNJOM KROZ GRAD BRČACI ODALI POČAST STRADALIM ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI

Udruženje građana „Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja“ Brčko distrikt BiH i ove godine na dan 11. juli u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici organizovalo je  mirnu šetnju u Brčkom.

S obzirom na pandemiju koronavirusa koja je prisutna i u našoj zemlji brčaci ove godine nisu učestvovali u Maršu mira od Nezuka do Potočara ali su organizovali mini Marš tako što je jedna grupa učesnika krenula sa centralnog Šehidskog mezarja u Gornjem Rahiću do centralnog parka u Brčkom gdje su im se pridružili i ostali građani Distrikta te mirnom šetnjom kroz grad odali počast svim stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

“Cilj svega ovoga je iskazati poštovanje prema svim stradalim žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, i svima onima koji  su dali svoje živote za odbranu naše Bosne i Hercegovine. Ovo je ujedno i poruka da se ovo nikada nikome ne dogodi, da mi ne zaboravaljamo jer kada nešto zaboravimo obično nam se ponovi i nekada vrati u životu kao bumerang”,istakao je Admir Karalić  predsjednik Udruženja “Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja” Brčko distrikta BiH.

Mladi Aladin Sejfović učesnik je Marša mira već tri godine. Iako ove godine nije prisustvovao Maršu mira od Nezuka do Potočara mirnom šetnjom od Gornjeg Rahića do Brčkog odao je svoju počast stradalim žrtvama Srebreničkog genocida. Prepješačit 15 kilometara za kratko vrijeme za njega nije predstavljalo nikakav problem jer kako kaže u životu ništa nije teško kada čovjek ima jaku volju i razlog zbog kojeg to sve čini.

Prilikom  dosadašnjeg učestvovanja u Maršu mira  od Nezuka do Potočara Sejfović ističe da su se njegovi  osjećaji miješali jer kako kaže nije jednostavno hodati i prolaziti kroz  sva ta mjesta na kojima su ljudi ubijani, gdje su se mučili i nabijali žuljeve boreći se  za slamku spasa.

Related posts