BiH 

Ljubić: Odluka CIK-a pokušaj da se Mostar zadrži kao grad slučaj

Odluka Centralne izborne komisije /CIK/ da izbori u Mostaru budu održani u decembru predstavlja pokušaj da Mostar bude zadržan kao grad slučaj, izjavio je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo LJubić.

“Odluku takozvanog CIK-a vidim kao još jednu provokaciju i remetilački pokušaj harmonizacije i relaksacije političkih odnosa započetih potpisivanjem `mostarskog sporazuma` od 17. juna”, istakao je LJubić.

On je naveo da, prema tom sporazumu, izbori u Mostaru treba da budu sprovedeni istog dana kada i izbori u ostalnim lokalnim zajednicama u BiH, te dodao da, prema istom dokumentu, treba pristupiti izmjeni Izbornog zakona, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, koja nalaže legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima.

“Ako se sada dopusti da nelegalno izabrani CIK, čiju su novoizabrani članovi pod direktnim uticajem stranaka koje su za njih glasale, promijeni suštinu političkog sporazuma iz Mostara, kako možemo vjerovati da će i ostali dio sporazuma biti realizovan kako je dogovoreno?”, upitao je LJubić za hrvatski “Večernji list”, izdanje za BiH.

LJubić je, govoreći o izboru članova CIK-a, ponovio da je prekršena procedura jer je komisija koju je formirala Parlamentarna skupština BiH raspisala konkurs za izbor članova CIK-a, a onda je jedan broj parlamentaraca bez konkursa imenovao određeni broj članova bliskih političkim strankama koje su za njih glasale.

“Onemogućeno je zainteresovanim kandidatima da se uopšte prijave na raspisani konkurs, čime su prekršena i njihova ljudska prava”, istakao je LJubić.

Prema njegovim riječima, ovakav izbor članova CIK-a ne može donijeti ništa dobro BiH, a samim tim ni njenim građanima.

Izvor: Srna

Related posts