Brčko 

Brčko: Usložnjava se epidemiološka situacija-na korona virus pozitivan mladić od 23 godine

Epidemiološka situacija u Brčko distriktu se usložnjava i sa današnjim danom je potvrđeno da je deset lica pozitivno na korona virus. Jučer je na hospitalizaciju u brčansku bolnici primljeno jedno mlađe lice staro 23 godine sa dijagnostikovanom infekcijom na korona virus.

”Svjedoci smo da se epidemiološka sitauacija sa korona virusom komplikuje iz dana u dan u zemljama regiona pa tako i u Brčko distrikt gdje je u odnosu na juče još jedno lice zaraženo ovim virusom i radi se o mlađoj osobi” istakao je na današnjoj konferenciji za novinare Akif Pezerović šef Odjela za zadravstvo u Vladi Brčko distrikta.

„Zbog novonastale situacije apelujem na odgovorno ponašanje svih nas a to podrazumijeva nošenje maske u zatvorenim prostorima, držanje distance od jednog metra i često pranje ruku” istakao je dr. Dušan Stokić direktor  brčanske Bolnice dodajući da svi moramo biti odgovorni i oprezni jer se moramo naučiti da živimo sa ovim  virusom.

On je istakao da očigledno visoke temperature i visok indeks UV zračenja nisu uspjeli oslabiti virus kako je to najavljivano prije nekoliko mjeseci te da je mišljenje je da bi trebalo razmisliti o ponovnom uvođenju nekih ograničavajućih mjera kako bi se spriječilo dalje nekotrolisano širenje virusa u zajednici.

Od polovine marta do danas u Brčko distriktu je ukupno registrovano 31 lice zaraženo virusom kovid -19 od kojih je do danas većina izliječena dok je četvoro umrlo.

Related posts