Četvrtak, 3 Decembra, 2020
No menu items!

U Pekingu uvedene restrikcije zbog ponovnog izbijanja zaraze

U Pekingu su ponovo uvedene  restrikcije zbog porasta broja oboljelih i ponovnog izbijanja virusa COVID-19, a stanovnicima u 27 kvartova u kineskoj prijestonici zabranjeno je da ih napuštaju.

Kineska prijestonica u srijedu je otkazala više od 60 posto komercijalnih letova i podigla nivo uzbune uslijed nove epidemije koronavirusa, izvijestili su državni mediji.

Internetska stranica Global Timesa Komunističke partije navela je da je od srijede od 9 sati ukupno 1.255 letova do i iz Pekinga otkazano.

Peking je poduzeo i niz mjera za ograničavanje putovanja, posebno za one koji dolaze iz okruga u kojima su otkriveni novi slučajevi koronavirusa.

Peking je u osnovi iskorijenio lokalne prijenose, ali posljednjih dana je potvrđeno ukupno 137 novih slučajeva.

Grad je u srijedu povećao nivo upozorenja s trećeg na drugi stepen, što je dovelo do ukidanja nastave, obustave planova za potpuno otvaranje, te  vraćanje mjere obaveznog fizičkog distanciranja.

Prema službenoj internetskoj stranici Peking Daily-a, broj uzlijetanja i slijetanja u zračnu luku 10. juna bio je 901, a za danas je objavljeno 500 letova.

U Pekingu je uvedena mjera da građani koji žele da napuste grad moraju da urade test na virus, prenosi BBC.

Prije ovog ponovnog izbijanja virusa, Peking je bio 57 dana bez ijednog novog slučaja, a novi talas se povezuje sa   veleprodajnom pijacom Xinfadi,  u pekinškom okrugu Fengtai, koja isporučuje 80 posto voća, povrća i mesa.

Otkazana je i nastava u osnovnim i srednjim školama i fakultetima, kao i sportske utakmice, zatvoreni su bazeni i teretane.

Putevi su i dalje otvoreni, kao i kompanije i fabrike.

Agencije

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Otac, majka i kćerka umrli od korone, novorođeno unuče preživjelo

Svi članovi ruske porodice iz Sankt Peterburga - muškarac od 64 godine, njegova supruga, stara 61 godinu, i njihova...

Sječa šume na spornoj granici BiH i Hrvatske vidljiva iz svemira

Sječa šume na nerazjašnjenoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske nedaleko od Bihaća došla je u fokus bh. javnosti u maju ove godine. Ipak,...

Afera “Bego”: Varali i majke Srebrenice

Tri osobe koje su prekjučer uhapšene u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje u izborne nepravilnosti u Srebrenici puštene su...

Krizni štab: Nastava i rad ugostiteljskih objekata od ponedjeljka

  Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici donio je Naredbu da nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području...

Dodik: Pozivam Incka da me smijeni

Visokog predstavnika Valentina Incka više niko ne uzima za ozbiljno, ja ga pozivam da me smijeni, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, odgovarajući...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -