Četvrtak, 30 Marta, 2023
No menu items!

Srbija sudi Osmanoviću za zločine nad zatvorenicima

Osman Osmanović, optužen za ratni zločin nad zatvorenicima u zatvoru MUP-a u Gornjem Rahiću na području Brčkog Bosne i Hercegovine 1992., Osman Osmanovic se izjasnio se da nije kriv, dok je njegovo suđenje u Beogradu otvoreno.

Suđenje bivšem pripadniku RMUP-a slobodne teritorije RBiH, Osmanu Osmanoviću, počelo je u ponedjeljak na Višem sudu u Beogradu, pri čemu se optuženi izjasnio da nije kriv za optužbe za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, smještenih u zatvoru Rasadnik u Gornjem Rahiću, na brčanskom području Bosne i Hercegovine, u ljeto 1992. godine.

Osmanovićev advokat Đorđe Dozet rekao je za BIRN da je njegov klijent „vrlo opširno govorio o navodima iz optužnice“ i da je negirao da je počinjeno bilo koje krivično djelo.

U optužnici se tvrdi da je Osmanović bio član Hrvatskog vijeća obrane, a kasnije i Armije BiH.

Osmanović, državljanin Bosne i Hercegovine, uhapšen je u novembru 2019. godine na granici između Srbije i Bosne, te mu je određen pritvor. Bosna je tražila njegovo izručenje, ali Srbija je odbila.

Njegov drugi advokat, Mirsad Crnovršanin, tvrdio je prošle godine da nema osnova za to da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine bude zaduženo za provođenje istrage protiv Osmanovića s obzirom na to da se radi o bosanskom državljaninu, koji je, navodno, počinio zločin u Bosni i Hercegovini. Jedini svjedok i žrtva, također, živi u Bosni i Hercegovini.

„Zločin koji se istražuje u Srbiji isti je kao i onaj u Bosni i Hercegovini, tako da su ispunjeni svi uslovi za upućivanje predmeta protiv Osmana Osmanovića [u Bosnu],“ rekao je Crnovršanin.

Suđenje se nastavlja 1. jula.

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu zabilježeni slučajevi kršenja visine marže kod prodaje nafte

Inspektori Inspektorata Brčko distrikta BiH u prvom kvartalu ove godine izvršili su 39 kontrola kvaliteta goriva na benzinskim pumpama,...

Nedavno smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) kritikuje novu vlast

Nedavno smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) na svojoj zvaničnoj fb stranici kritikovao je novu vlast. " Izuzev ekscesivnog promoviranja protokolarnih susreta, pa...

Turistička zajednica serijalom TV emisija promoviše turističke potencijale Brčko distrikta

Udruženje Turistička zajednica Brčko distrikta BiH, u proteklih godinu dana realizovala je nekoliko značajnih projekata među kojima se izdvaja obilježavanje Svjetskog dana voda, Svjetskog...
- Reklama -

Više vijesti