Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

Skupština završila 64. redovnu i održala 20. vanrednu sjednicu

Skupština Brčko distrikta završila je u četvrtak 18. juna razmatranje preostalih tačaka dnevnog reda dan ranije započete 64. redovne sjednice.

Nakon razmatranja Informacije o stanju vodotoka i nastalim štetama na imovini i poljoprivrednim usjevima usljed vremenske elementarne nepogode 15. i 16. juna, koje je zahvatilo veće područje Brčko distrikta. Donesen je Zaključak kojim je zadužena Vlada Brčko distrikta da formira komisiju za utvrđivanje područja i nastale štete. Nadležno Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Direkcija za finansije zaduženi su da nakon procjene počinjene štete razmotre mogućnost obezbjeđivanja novca u Budžetu Brčko distrikta za sanaciju štete.

Razmatrana je i Informacija o nedostajućim sredstvima od 1,5 miliona KM za isplatu 20 posto podsticaja poljoprivredi za 2019. godinu koja će biti obezbijeđena rebalansom budžeta za ovu godinu koji je u pripremi.

Poslanici su dali saglasnost na Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju JP “Putevi Brčko“ i više drugih akata ovog preduzeća a odobren je i prijedlog javnog konkursa za imenovanje direktora ovog preduzeća na period od četiri godine. Usvojen je Izvještaj o radu s finansijskim poslovanjem  i odobren završni račun JP “Putevi Brčko“ za prošlu godinu.

Po hitnom postupku je usvojen Nacrt zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta za 2020. godinu, a podršku poslanika je u drugom čitanju dobio i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

„Izmjena se prije svega odnosi na povećanje osnovnog oslobođenog iznosa za sve zaposlene sa 300KM na 500 KM. Ovaj zakon harmonizovali smo s entitetskim propisima u smislu priznavanja osnovnog oslobođenog odbitka kada su u pitanju nerezidenti. Ovo pravo dato je kao recipročno pravo jer su entiteti ovo isto pravo dali rezidentima Brčko distrikta“, rekao je Miodrag Trifković, direktor Porezne uprave Brčko distrikta. Istakao je da će od datuma primjene prestati oporezivanje toplog obroka koji se isplaćuje u novcu do visine od sedam KM.

Ovaj zakon stupit će na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH.

Nakon 64. redovne sjednice Skupština je započela vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana Informacija o planu kadrovskih potreba JZU „Zdravstveni centar Brčko“ s akcentom na sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, Informacija o preduzetim aktivnostima na realizaciji kapitalnog budžeta u vezi s medicinskom opremom, Informacija o učestalim inspekcijskim kontrolama u JZU, Informacija o realizaciji skupštinskog zaključka o nagrađivanju zdravstvenih radnika i Informacija u vezi s pitanjem poslanika Branislava Markovića o broju neurohirurških i oftalmoloških operacija u novootvorenoj i rekonstruisanoj operacionoj sali.

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je nakon sjednice da su ove informacije izazvale veliku pažnju poslanika iako je, kako je naglasio, nezadovoljan odsustvom jednog broja poslanika i članova Vlade tokom razmatranja ovih pitanja.

„Kroz diskusije poslanika mogla se vidjeti aktuelnost problema i nedostaci u oblasti zdravstva. Dali smo zadatak Komisiji za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu da pripremi zaključke do nastavka rada ove sjednice i nadam se da ćemo dobiti kvalitetne zaključke koje ćemo jednako tako kvalitetno sprovesti“, rekao je potpredsjednik Filipović.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović istakao je da je jedan od najvažnijih zadataka sistemsko uređivanje javnih nabavki u oblasti zdravstva.

„Insistirat ću na tome da se popiše kapitalni budžet od 2017. godine i da se u okviru rebalansa kapitalni budžet transformiše u kapitalne transfere i transferiše JZU kako bi ona kao ugovorni organ vršila nabavke. Problem zaista predstavlja činjenica da u javnim nabavkama sada učestvuju tri subjekta“, rekao je Pezerović.

Nihad Šibonjić, direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“ rekao je da postoji mogućnost da se u postupku nabavke koja je u toku vrate tehničke karakteristike CT aparata na karakteristike prije njihovog smanjenja.

„To će biti CT aparat sa 128 slajseva u akviziciji i 256 u rekonstrukciji“, rekao je direktor Šibonjić.

Istakao je da su najveći problemi u zdravstvu kadrovi.

„Imamo staru populaciju doktora specijalista, problem s doktorima koje upućujemo na specijalizaciju, a koji se ne vrate u JZU. Jedino nam je sreća da imamo mladih doktora na birou za zapošljavanje“, rekao je Šibonjić.

Vanredna sjednica Skupštine bit će nastavljena u terminu koji će biti naknadno utvrđen.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti