Četvrtak, 5 Avgusta, 2021
No menu items!

Scanlan: Reforme moraju biti sveobuhvatne ukoliko se želi prosperitet za Distrikt

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, jučer se u Brčkom sastao sa gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika Brčkog, Sinišom Milićem i Antom Domićem, te sa predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine Distrikta, Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem, kao i sa predsjednikom Uprave “STUDEN & CO Holding” Ilijom Studenom, v.d. direktora Ureda za upravljanje javnom imovinom u Distriktu Jelenom Duvnjak, zamjenikom direktora Luke Brčko Alijom Osmanbašićem i direktorom Omladinskog centra “Vermont” Damirom Radenkovićem.

Supervizor pozdravlja činjenicu da se Brčko pridružilo Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju kako bi steklo pravo na UNDP-jevo sufinansiranje u svrhu povećanja energetske efikasnosti 187 javnih objekata u Brčkom. To će smanjiti obim emisija ugljičnog dioksida unutar zajednice, a istovremeno će rezultirati manjim računima za komunalne usluge, što će zauzvrat osloboditi javna sredstva koja se mogu upotrijebiti za rješavanje drugih potreba unutar Distrikta. Ako organi vlasti podnesu relevantnu procjenu u julu i ako mudro iskoriste rebalans budžeta, aktivnosti na podizanju energetske efikasnosti na dva javna objekta mogu početi već u septembru.

Prošle sedmice također je pokrenut dugoočekivani projekat modernizacije lučkih objekata i krana unutar Luke Brčko, kao i uređenje pristupnog puta i željeznice do luke. Projekat koji finansiraju EBRD i EU će donijeti konkretne koristi lokalnoj zajednici i cijeloj zemlji, dodao je supervizor. Radovi na obnovi luke bi trebali biti vidljivi u septembru.

Ukoliko vlasti budu brzo provodile aktivnosti, građani Brčkog će u septembru također vidjeti i otpočinjanje radova na poslovnoj zoni u Brodu.  Ovo je rezultat javno-privatne inicijative “Brčko-Studen Holding” koja ima za cilj da od Distrikta načini privlačnije okruženje u koje se može investirati i u kome se privatni sektor može razvijati, tako što će se osigurati transparentan proces izdavanja dozvola, uslužno-orijentirana javna administracija i kvalitetna infrastruktura.

“Međutim, niti jedna od ovih reformi sama po sebi neće osigurati prosperitet u Brčko Distriktu. Prosperitet zahtijeva brz napredak na svim poljima u pogledu inicijativa koje promoviraju dobru upravu, razvoj infrastrukture i razvoj privatnog sektora.

U septembru ove godine ćemo vidjeti hoće li ovo biti slučaj, uključujući i situaciju sa nacrtima zakona koje smo ambasadorica OSCE-a Kavalec i ja isticali u našim posebnim saopštenjima za javnost početkom ovoga mjeseca. Ja ću obilaziti Distrikt svake dvije sedmice kako bih pratio pomake u pogledu ovih inicijativa”, dodao je supervizor.

Supervizor je konstatirao da institucije vlasti stječu reputaciju u narodu zasnovanu na povjerenju koje ljudi imaju u izbore i u zakone koji reguliraju rad njihovih zvaničnika u upravljanju zajednicom. Ni Brčko Distrikt nije drugačiji.

U tom kontekstu, supervizor je naglasio značaj provjere biračkih spiskova. Samo po sebi je jasno da birački spisak jedne zajednice ne može biti širi od popisa stanovništva, posebno imajući u vidu da je 10-15% stanovništva maloljetno, dodao je supervizor.

Što se tiče zakona koji reguliraju upravu, ne postoji važniji zakon koji je potrebno usvojiti od standardnog EU zakona o sukobu interesa. OHR, OSCE i EU su spremni da pomognu radnoj grupi Vlade Brčko Distrikta da brzo ostvari rezultate na ovom planu, budući da bi ovo trebao biti jedan od prvih zakona koji će usvojiti Skupština Distrikta u novom sazivu.

Držati poziciju u Skupštini ili Vladi predstavlja priliku da se služi zajednici i zakon mora biti jasan u tome da je to jedini interes kojim se rukovode aktivnosti zvaničnika, uključujući i predviđanje kaznenih odredbi za slučajeve kršenja javnog povjerenja. Teško je zamisliti da neko ko se kandidira na izborima ne bi ovo podržao, rekao je supervizor.

- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu i ove godine više od 300.000. KM za besplatne udžbenike osnovcima

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade provelo je neophodne procedure za nabavku i raspodjelu besplatnih udžbenika za sve osnovce u...

Kako sačuvati disajne puteve kod djece

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice...). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što...

Objavljen Javni poziv za finansiranje, sufinasiranje programa, projekata od javnog interesa

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je Javni poziv za prijavu programa, odnosno projekta od javnog interesa koji...

Brčko: Registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta BiH danas su registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona. Riječ je o 2 muške i 2 ženske osobe. U Distriktu...

Najava manifestacije „GRADSKA REGATA – KARNEVAL NA VODI 2021“

Manifestacija pod nazivom „Gradska regata – Karneval na vodi 2021“ sastoji se od defilea okićenih plovila i cjelodnevnog druženja na vodi te velikog koncerta...
- Reklama -

Više vijesti