Brčko 

Povećan broj registrovanih plovila u Brčkom

Kapetan Kapetanije Brčko distrikta Mladen Rogić rekao je da je u evidenciju čamaca koje vodi Kapetanija, trenutno upisano 537 plovila. Radi se o čamcima koji su uglavnom namijenjeni za sport, razonodu i rekreaciju.

“Pored ovih 549 registrovanih plovila, jedan broj je iz upisnika je obrisan i uglavnom se to svodi na nekih 300 do 400 plovila koji se tokom godine koriste na rijeci Savi, jer postoje vlasnici koji u određenom periodu godine ne koriste čamce ili su u inostranstvu”, rekao je Rogić.

On je naglasio da je naročito u ljetnom periodu povećano inetresovanje za upis čamaca u registar te da mnogi nisu upoznati šta je sve potrebno od dokumentacije kako bi se ta procedura obavila.

“Osoba  koja  nabavlja novi čamac treba da pribavi dokaz o vlasništvu čamca, račun ovlaštenog prodavca, ili ukoliko je plovilo korišćeno, kupoprodajni ugovor sa prethodnim vlasnikom (dokaz o prijeklu mora biti ovjeren). Kao treća mogućnost dokaza o vlasništvu je izjava o samogradnji čamca, za šta je takođe potrebno pribaviti odgovarajuće dokaze i skicu ili projekat plovila. Plovila koja su bila prethodno upisana u neki od stranih upisnika, prije podnošenja zahtjeva za upis trebaju biti prethodno odjavljena, što se dokazuje brisovnicom ili durgim odgovarajućim dokumentom”, istakao je kapetan Kapetanije.

Cijene registracije plovila u Brčko distriktu se kreću od 80 do 200 KM, i prije svega zavise od dužine plovila.

Iz Kapetanije Brčko distrikta su rekli da kada je povećan interes za korištenjem rekreativnih plovila, potrebno je ploviti uz povećanu opreznost, budući da je usljed niskog vodostaja dubina na pojedinim mjestima manja od 50 cm.

 

Radio Brčko

Related posts