Brčko 

Neophodno pojačati protugradnu zaštitu nad Distriktom

Odjeljenje za poljoprivredu brčanske Vlade, ovih dana analizira mogućnosti povećanja broja lansirnih rampi sa kojih se ispaljuju protugradne rakete, kako bi Distrikt, još bolje bio branjen od takozvanih ledonosnih oblaka. U ovom trenutku na području Distrikta raspoređeno je 13 lansirnih rampi, sa kojih se samo u proteklih četrdesetak dana ispalilo 73 protugradne rakete.

„Nažalost još uvjek postoje takozvani mrtvi uglovi, kao što je onaj u Maoči, koji nismo u mogućnosti zaštititi. Upravo i zbog toga eksperti Instituta za protugradnu zaštitu –Gradiška, nanovo snimaju teren i predložiće povećanje broja lansirnih rampi u Distriktu. U ovom trenutku teško je reći hoće li to biti jedna, dvije ili tri lansirne rampe na lovim lokacijama, ali ćemo to znati vrlo brzo“, rekao je šef resornog odjeljenja Perica Burgić. 

Inače, godišnje se iz budžeta Distrikta za kompletno angažovanje protugradne zaštite, što podrazumijeva, nadziranje neba, nabavku protugradnih raketa i plaćanje strijelaca, izdvoji 150.000 KM, a novine u sistemu protugradne zaštite trebale bi biti predložene vrlo brzo, kako bi inovirani sistem bio u primjeni najkasnije do proljeća naredne godine.

Radio Brčko

Related posts