Brčko 

Izložba slika Željana Pavića otvorena u Brčkom

Dokazani slikarski umjetnik Željan Pavić koji ima izgrađenu međunarodnu reputaciju,  prilikom otvorenja izložbe u Brčkom kazao  je da je  djela stvarao tako što je tražio sebe i pronalazio dobre i loše stvari u sebi

Izložba slika “Ispod površine” akademskog slikara Željana Pavića iz Rijeke, koja sadrži 38 radova u manjim i većim formatima,  svečano je otvorena je sinoć (10.06.2020.) u Brčkom. Izložbu je priredila Sonja Đurović, kustos Umjetničke galerije Brčko distrikta.


Dokazani slikarski umjetnik Željan Pavić koji ima izgrađenu međunarodnu reputaciju,  prilikom otvorenja izložbe u Brčkom kazao  je da je  djela stvarao tako što je tražio sebe i pronalazio dobre i loše stvari u sebi.


“Vidjećete neke brojeve na tim slikama. Neki brojevi su vezani uz datume koji se nikada neće ponoviti, neki su spontano nastali. To je nastalo iz priče kako nazvati koju sliku. Sve je to ciklus `“Ispod površine`”, rekao je Pavić .
Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović naznačila je da je Pavić slike radio u tehnici enformela, koja je, sama po sebi, zanimljiva jer je svojevrsna apstrahovana metafora.

“Željan je razbio oblik, kompoziciju i na taj način predstavio suštinu čovjeka, svijeta, onoga što se nalazi duboko unutar nas”, pojasnila je Đurovićeva.
Izložba slika “Ispod površine”, na kojoj je predstavljeno 38 Pavićevih djela, ostaje  otvorena narednih mjesec dana u Umjetničkoj galeriji Brčko distrika.

Izvor: Radio Brčko

Related posts