Brčko 

Državljani RS u Brčkom imaju pravo na vaučere Srpske

Svi građani Republike Srpske koji imaju prebivalište na području RS, uključujući i građane s prebivalištem na području Brčko distrikta, a koji imaju državljanstvo RS, ostvaruju pravo na turistički vaučer u vrijednosti od 100 maraka, kojim se može platiti smještaj u ugostiteljskim objektima ili preko agencija iz RS. Slična odluka u pripremi je i u Federaciji BiH.

“Kroz Zakon o ublažavanju negativnih efekata od posljedica izazvanih pandemijom virusa korona u  dikstriktu Brčko uvrštene su i mjere koje su pomogle sektoru turuzma, ugostiteljstva, ali i agencijskog poslovanja kroz izdavanje vaučera koji se odnose na pokrivanje nerealizovanih turističkih aranžmana,” kaže Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam u Vladi distrikta.

Đurić smatra afirmativnim za razvoj receptivnog turizma izdavanje vaučera od strane RS i Federacije Bih kojistimulišu porodična putovanja u okviru BiH.

Kako je saopšteno iz Ministarstva trgovine i turizma RS, pravo prijave za turistički vaučer ima svaki građanin Republike Srpske koji je punoljetan, ima prijavljeno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i rezervisan smještaj kod ugostitelja direktno ili posredstvom turističke agencije koji su upisani u Evidenciju ugostitelja i turističkih agencija koji ispunjavaju uslove za realizaciju šeme dodjele vaučera, kao i da koristi uslugu smještaja u ugostiteljskom objektu van mjesta prebivališta. Zahtjevi se mogu podnositi do 10. novembra.

Turistički vaučer može koristiti samo osoba na čije ime vaučer glasi. Korisnik vaučera ostvaruje pravo na subvenciju troškova usluge smještaja koja uključuje noćenje sa doručkom u jednoj smještajnoj jedinici ugostiteljskog objekta za smještaj, bez subvencije ostalih troškova ishrane i pića ili drugih fakultativnih usluga. Prijava za vaučer dostavlja se Ministarstvu trgovine i turizma na propisanom obrascu u štampanom obliku koji se može preuzeti na internet stranici Ministarstva.

Na spisku prijavljenih objekata koji učestvuju u šemi dodjele vaučera 16. juna bilo je 27 ugostitelja, kao što su ZTC “Banja Vrućica” (hoteli “Kardial”, “Posavina” i “Srbija” te etno-selo Usora), ZTC “Banja Kulaši”, “Banja Dvorovi”, “Terme” Laktaši, Andrićev konak, Tjentište i tako dalje.

Izvor: Radio Brčko

Related posts