Brčko 

Voćni klub Brčko: 20. maj – Svjetski dan pčele

Na inicijativu Slovenije, 115 zemalja podržale su rezoluciju u UN o zaštiti pčele, što je veliki korak u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu, kao i u očuvanju prirodnog okoliša.

20. maj je prihvaćen kao Svjetski dan pčele, jer je tada rođen Anton Janša (1734-1773), pionir i učitelj modernog pčelarstva, koji je radio i kao dvorski pčelar, a carica Marija Terezija ga je imenovala za prvog carskog instruktora u Habzbruškoj monarhiji.

U Sloveniji pčelarstvo je duboko sa kulturnim nasleđem i visoko se kotira u Evropi po broju pčelara po glavi stanovnika.

Zahvaljujući i negovanju tradicije pčelarstva, poklanjaju puno više pažnje od ostalih zemalja u regionu.

Nisu samo voćari krivci za izumiranje pčela, nedisciplinovane pojedince prate i klimatske promjene i globalno zagrijavanje.

Pčele su insekti od neprocjenjive važnosti za održavanje života na planeti Zemlji.

Nažalost, pored biljnih i životinjskih i čovjek će imati negativne posljedice.

Ali, ipak ima pomaka u podizanju svijesti, da bi pčelari mirno spavali.

Pčela za 1 minut posjeti 10 cvjetova. Njen jedan izlet traje 10 minuta i za to vrijeme opraši 100 cvjetova, dok je dnevni učinak oko 4000 cvjetova što je dovoljno za 10-15 kg malina, ističu iz Voćnog kluba Brčko.

Pčelari u Brčko Distriktu imaju privilegiju da su podsticaji najveći u regionu po košnici.

Ipak, daleko su još od brendiranja brčanskog meda, te posebno moraju raditi na edukaciji stanovništva o značaju meda po zdravlje ljudi.

Bez obzira što su mnogi u dilemi od koga da kupuju med, smatramo da pčelari Brčko Distrikta mogu da ponude kvalitet koji se na razne načine može kontrolisati.

Svi smo kao građani u obavezi da budemo pažljivi prema pčeli.

Svim pčelarima čestitamo 20. maj, Svjetski dan pčele, sa nadom da će sledeće godine voćari i pčelari sa raznim sadržajima obilježiti ovaj dan posvećen pčeli.

 

Izvor: Otisak.ba

Related posts