Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

ŠTA TREBATE ZNATI PRIJE PUTOVANJA U HRVATSKU, DOSTUPAN ONLINE FORMULAR ZA SVA PITANJA

Svi strani državljani koji namjeravaju ući u Republiku Hrvatsku, kao i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj, odgovore na sva pitanja vezana za ulazak u Republiku Hrvatsku mogu saznati na jednom mjestu.

S obzirom na ograničenja koja su na snazi, zbog suzbijanja širenja bolesti Covid-19, a radi bržeg dobivanja relevantnih informacija, sva najčešća pitanja i odgovori o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku, objavljeni su na službenoj web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ako svoj odgovor o uslovima ulaska u Republiku Hrvatsku ne pronađu među najčešćim pitanjima i odgovorima, dostupan je i online formular za upite svih koji namjeravavaju putovati u Hrvatsku te su im potrebne informacije o mogućnostima ulaska u zemlju.

Web stranica i online formular trenutno su dostupni na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, a planira se proširivanje i na druge strane jezike.

Podaci koji se putem formulara traže od zainteresirane stranke, a s ciljem davanja konkretnog odgovora, su državljanstvo, ima li reguliran status stranca u RH (odobren boravak), planirani datum dolaska na granični prijelaz, ime graničnog prijelaza na kojem planira ulazak te razlog dolaska u Republiku Hrvatsku.

Adresa uzg.covid@mup.hr i dalje ostaje mjesto na koje se zainteresirani korisnici mogu obratiti uz nešto drugačiju proceduru.

Kako navode iz MUP-a Hrvatske, nakon što osoba pošalje upit na ovu adresu, dobit će automatski odgovor u kojem će biti usmjerena usmjerava na web stranicu.

Turisti iz zemalja EU-a koji imaju rezerviran turistički smještaj prilikom ulaska u Hrvatsku trebaju predočiti potvrdu rezervacije smještaja, a posjeduju li nekretninu ili plovilo trebaju vlasništvo potkrijepiti dokumentacijom, ističu iz MUP-a u odgovorima na najčešća pitanja o uvjetima ulaska u Hrvatsku.

 

Autor: Adnan Herco/hayat.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti