Svijet 

Ruski doktor otkrio pod kojim se uvjetima stvara imunitet na Covid-19, a pod kojima ne

Profesor patofiziologije na Prvom moskovskom državnom medicinskom univerzitetu Sečenov, dr. Anton Jeršov, u razgovoru za dnevni list Rosijska gazeta objasnio je pod kojim uvjetima se stvara stabilan imunitet na koronavirus. On tvrdi da je najoptimalniji uvjet za stvaranje stabilnog imuniteta srednji oblik bolesti Covid-19 bez pretjerane upotrebe lijekova.

– Tada organizam stvara maksimalan imunitet na njega- kazao je Jeršov kako prenosi Corona24News.

Još se nismo ‘upoznali’ s koronavirusom

Prema njegovim riječima, imunitet koji bi pružio zaštitu od ponovne zaraze ne može se stvoriti u slučaju vrlo blagog ili vrlo teškog oblika bolesti. U prvom slučaju, usprkos zarazi, u ljudsko tijelo ne dopire dovoljna količina virusa koja bi potakla organizam da stvori antitijela. A u slučaju izuzetno teških simptoma bolesti, kaže Jeršov, organizam će biti izložen toliko velikom stresu da će sve svoje snage usmjeriti na održavanje života, a ne na formiranje zaštite.

– Tijelo tada jednostavno nema dovoljno snage, odnosno proteina, za stvaranje antitijela- kazao je dr. Jeršov.

Dodao je da borbu s koronavirusom otežava i činjenica da se pojavio tek nedavno pa još nije bilo dovoljno vremena za bolje “upoznavanje” s njim.

– Zbog činjenice da je u pitanju SARS-virus, postoji pretpostavka da će imunitet na Covid-19 također trajati dvije godine, ali zasad nema potvrda da će biti trajan imunitet- smatra Jeršov.

 

Izvor: Noob.ba

Related posts