Utorak, 23 Aprila, 2024
No menu items!

Kako ispravno uzimati antibiotike i lijekove za štitnjaču

Antibiotici i lijekovi za štitnjaču snažni su medikamenti koji se uzimaju jedino i samo u konsultaciji s ljekarom. A što kada nam se u terapiju za štitnjaču “umiješa” zdravstvena tegoba koju moramo liječiti antibioticima pa istovremeno moramo uzimati oba lijeka?

Kako to može utjecati na organizam i na što morate paziti? Istovremeno uzimanje lijekova za štitnjaču i antibiotika može utjecati na apsorpciju lijeka za štitnjaču s obzirom na činjenicu da je ona smanjena ili povećana.

Istraživanje časopisa Thyroid zaključilo je da antibiotik Ciprofloksacin značajno smanjuje apsorpciju lijeka za štitnjaču, a slično utječu i ostali antibiotici iz porodice kinolona, naročito ako se radi o hipotierozi.

S druge strane, neki drugi antibiotici mogu značajno povećati apsorpciju lijeka za štitnjaču. Antibiotici u kombinaciji s lijekovima za štitnjaču mogu imati tri učinka:

1. Mogu smanjiti apsorpciju lijeka za štitnjaču,što dovodi do smanjenog protoka lijeka za štitnjaču u krvotoku.

2. Mogu povećati brzinu kojom organizam prerađuje i izbacuje višak lijeka za štitnjaču, što također dovodi do smanjenog protoka lijeka za štitnjaču u krvotoku.

3. Mogu promijeniti način na koji se lijek za štitnjaču veže na proteine u krvotoku i kako se upija, što također utječe na hormone štitnjače.

Dakle, lijekovi za štitnjaču se mogu, a nekada se i moraju uzimati sa svim drugim lijekovima, ali pritom treba poštovati neka pravila.

Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lijekovi za štitnjaču ne uzimaju u isto vrijeme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lijekova.

U situacijama kada se to ne može ostvariti, može se lijekove uzimati i skupa, ali tada obično treba uzeti više lijeka za štitnjaču, što će procijeniti i dozu lijeka odrediti liječnik koji liječi štitnjaču.

 

Izvor: Avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti