Region 

Kako će izgledati boravak na plažama u Hrvatskoj: Kontrole redara, udaljeni peškiri…

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gostovao je u HRT-ovoj emisiji u kojoj je govorio o trenutnoj situaciji u vezi s koronavirusom, ali je otkrio i detalje kako će sada građani ići na more u Hrvatsku i kakav će biti njihov boravak na plaži.

Capak je istakao kako će građani sigurno ići na more, ali da to neće izgledati onako kako je bilo, prenosi Jutarnji.hr.

– Neće biti gužve na plažama. Bit će komunalni redari, vlasnici plaža ili koncesionari koji će se brinuti da ne dođe do fizičkog kontakta i neće više biti peškir do peškira – kazao je Capak.

Na pitanje o tome hoće li biti dopuštena posjeta otocima, Capak je kazao kako se popušta na svim stranama, ali da sve mjere ne mogu odjednom oslabiti.

– Razgovara se i o putovanju između županija i ta stavka će doći na red i to će se pustiti ako stanovnici otoka žele da im turisti dođu. Sve se može organizirati. A kada je konkretno riječ o putovanju između županija, mislim da je još prerano da se to odobri s obzirom na to šta bi uslijedilo nakon toga. Kada dođe povoljan trenutak i kada prođu sve ove faze to će biti jedna od prvih tema – istakao je Capak.

Dodao je kako bi trebao izgledati raspored gostiju u kafićima kada se otvore naredne sedmice.

– Nećemo tu davati posebne uvjete i pleksiglasi neće biti između svakoga. Ideja je da to bude u prodavnicama na kasama, ali za kafiće i restorane nema smisla. Tražit ćemo osnovne mjere poput higijene i dezinfekcije, a vjerovatno ćemo staviti i natpis da samo porodice mogu sjediti zajedno. Sve je moguće organizirati i nadam se da će to naredne sedmice normalno krenuti – poručio je Capak.

 

Izvor: Avaz.ba

foto: Duško Jaramaz / pixsell  i Jutarnji.hr

Related posts