Svijet 

Indiji i Bangladešu prijeti najjača oluja

Indiji i Bangladešu prijeti najjača oluja ikada zabilježena u Bengalskom zalivu. Milioni ljudi nalaze se na putu super ciklona, čiji se udar očekuje za manje od 36 sati.

Jaki vjetrovi i obilne kiše prijete regionu koji se bori sa pandemijom koronavirusa, prenosi CNN.

Super ciklon Amphan postao je najsnažnija oluja ikad zabilježena u Bengalskom zalivu u ponedjeljak uveče, nakon što su olujni vjetrovi koje on donosi dostigli brzinu i do 270 kilometara na sat, saopštio je američki Centar za upozorenja na tajfune.

Amphan je od tada nešto oslabio, ali oluja je i dalje jednaka onima iz kategorije četiri snažnog- uragana na Atlantiku, odnosno supertajfunu na zapadnom Pacifiku.

Supertajfun trebalo bi da pogodi indijsko-bangladešku granicu u srijedu uveče, u blizini indijskog grada Kalkute, u kojem živi više od 14 miliona stanovnika.

Indijski premijer Narendra Modi razmotrio je mjere hitne reakcije te države, a šef nacionalnog centra za odgovor na prirodne katastrofe kaže da je 20 timova raspoređeno u regiji koju će pogoditi Amphan, 12 ih je spremno u rezervi, a još 24 tima su u stanju pripravnosti u drugim dijelovima Indije.

Ribari su upozoreni da ostanu na obali i ne isplovljavaju u naredna 24 sata.

Oluja dolazi u trenutku kada se Indija i Bangladeš bore da epidemiju koronavirusa stave pod kontrolu.

Indija je u ponedjeljak registrovala više od 100.000 potvrđenih infekcija,prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, zabilježivši najveći jednodnevni porast do sada s ukupno 5.242 nova slučaja.

U međuvremenu, broj zaraza i u Bangladeša brzo raste, s više od 1.300 novih slučajeva u nedjelju, što je najveći porast do sada u toj južnoazijskoj državi. Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, zemlja je zabilježila 23.870 potvrđenih infekcija.

Suočavanje sa obje katastrofe odjednom biće izazov za dvije vlade, posebno kada je riječ o socijalnom distanciranju u prepunim centrima za evakuaciju i skloništima za hitne slučajeve.

 

 

Izvor: Fena

foto: bhrt.ba

Related posts