BiH 

Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloge sedmice, treću zaredom, jer mnoge zemlje u svijetu ublažavaju restriktivne mjere u vezi suzbijanja koronavirusa, pa potražnja za “crnim zlatom” raste, dok se zalihe smanjuju.

Na londonskom tržištu cijena barela prošloge sedmice porasla je 5,2 posto, na 32,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio skoro 20 posto, na 29,43 dolara.

Cijene nafte mjesecima su bile pod pritiskom, skliznuvši na najnižeg nivoa u posljednjih 20 godina, jer su zbog koronakrize sve najveće svjetske privrede utonule u recesiju pa je oštro pala i potražnja za naftom.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je procjenu da će globalne zalihe nafte u drugoj polovini godine pasti oko 5,5 miliona barela dnevno.

Predviđa, doduše, i pad potražnje u ovoj godini, i to za 8,6 miliona barela dnevno.

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo trgovine, s ministrom Zoranom Vujanovićem na čelu, početkom aprila usvojila je odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena naftnih derivata.

Veleprodajnicima je cijenom goriva propisana maksimalna marža od 0,06 KM, a maloprodajnicima 0,25 KM. Tada su se cijene litra dizela D5 kretale od 1,21 do 1,66 KM, a benzina od 1,25 do 1,75.

U protekla tri dana skoro 40 posto pumpi je diglo cijene. Najniža cijena litra dizela u Sarajevu je 1,46 KM, a najviša 1,66 KM. Benzin je nešto skuplji i litar košta od 1,56 do 1,86 maraka.

I u drugim gradovima Federacije su slične cijene.

Kada je proglašena pandemija, drastično je smanjena potrošnja goriva, zbog toga su i pale cijene naftnih derivata.

 

Izvor: A. Č. / Avaz.ba

Related posts