Region 

U Zagrebu predstavljeno “drive in” testiranje na koronavirus

U Hrvatskoj je predstavljen novi “drive in” sistem testiranja građana na koronavirus.

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar” predstavio je u Zagrebu sistem testiranja koje se obavlja na građanima dok sjede u svojim automobilima.

Riječ je o testu koji je pouzdan i od uzimanja brisa do laboratorijske dijagnostike gotov za samo tri i po sata.

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš izjavila je da je taj test najbolji i pouzdan te da samotestiranje, od uzimanja brisa do laboratorijskih rezultata, traje, otprilike, tri i po sata, a od klasičnog testa razlikuje se samo po brzom sistemu uzorkovanja.

Svi pacijenti koji dolaze na ovo testiranje, imaju uputnicu od porodičnog ljekara ili epidemiologa, jer je riječ o osobama koje imaju simptome ili okolnosti zbog kojih se može sumnjati na zarazu koronavirusom.

– Ovo mobilno uzorkovanje nazvali smo “drive in” misleći da će svi građani razumjeti i da će doći autom, da će se uzorak uzeti vrlo brzo, a auto nastaviti dalje- kazala je Vraneš te dodala da, uprkos tome, dio građana, iako posjeduje automobil, dolazi na testiranje pješice.

Uzimanje uzorka

Vraneš je detaljno pojasnila način uzimanja uzoraka, koje će se raditi ispred NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Rekla je kako je dobro da vozač koji dolazi na uzorkovanje, ima masku, koju je prilikom uzimanja brisa, odnosno uzorka, potrebno malo spustiti kako bi se oslobodio nos, iz kojeg se za nekoliko sekundi posebnim štapićem uzme uzorak iz nosne šupljine.

Slična pravila važe i za osobu koju je neko drugi dovezao na uzorkovanje. Preporučuje se da sjedi na sjedištu smještenom dijagonalno u automobilu u odnosu na vozača.

– Na znak našeg radnika spušta se staklo, spušta se potom malo maska sa nosa i obrisak je za nekoliko sekundi izuzet. Ne želimo zadržavanje nego što veću protočnost. Test nije brz, on je najbolji mogući, samo je riječ o brzom uzorkovanju –  pojasnila je Vraneš.

Uzorak se uzima pomoću posebnog upijajućeg štapića, koji apsorbira veći broj ćelija iz nosne šupljine pacijenta.

Tri i po sata

Riječ je o RT-PCR testu na tri gena, kazala je Vraneš, te dodala da se uskoro očekuje velik broj automobila, za čiji je protok potrebno pridržavati se propisanih pravila o kretanju na dolasku do Zavoda i na odlasku nakon obavljenog uzrokovanja. Najavila je kako očekuje da će uskoro biti moguće uzimati po jedan uzorak svake minute.

Naglasila je da se osobama koje dolaze pješice, bez automobila, uzorak uzima na stolici smještenoj sa strane, koja se nakon svakog pacijenta dezinficira.

– Test se dojavljuje nakon tri i po sata, nakon što bude gotov u laboratoriju. Ljekar koji je uputio pacijenta, odmah alarmira i epidemiologa, ako je test pozitivan, kako bi se poduzele sve potrebne mjere – rekla je Vraneš.

Izvor: Avaz.ba

Related posts