Svijet 

Rusija pokreće svemirski centar za praćenje vanrednih situacija u zemlji

Rusija će osnovati svemirski centar za praćenje vanrednih situacija u zemlji, a državna svemirska korporacija “Roskosmos” planira da za tu svrhu izdvoji više od 7,5 milijardi rubalja (101,2 miliona dolara), navodi se u dokumentu objavljenom na internet-stranici ruske vlade za nabavke.

U dokumentu se navodi da će svemirski centar osigurati praćenje vanrednih situacija koje izazivaju i čovjek i priroda, kao i svemirskog sistema u njegovoj osnovi.

Gradnja bi trebalo da bude završena do 15. novembra 2025. godine.

Objekt će činiti kontrolni centar na Zemlji i orbitalna grupacija satelita “kanopus jedan” i “kanopus dva”, koji će biti lansirani s kosmodroma Vostočni na ruskom Dalekom istoku, javio je TASS.

Direktor Odjeljenja za navigacione svemirske sisteme u “Roskosmosu” Valerij Zaičko izjavio je da će sateliti biti iskorišteni za praćenje vanrednih situacija, otkrivanje šumskih požara i velikih izvora zagađenja zraka.

Sateliti će biti opremljeni infracrvenom opremom koja će ruskom ministarstvu za vanredne situacije omogućiti da locira požare u njihovoj ranoj fazi.

 

Izvor: Srna/Avaz.ba

Related posts