Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Vakcina protiv tuberkuloze mogla bi pomoći u borbi protiv koronavirusa

Vakcina koja se koristi u svrhu prevencije tuberkoloze  daje se zdravstvenim radnicima u Melburnu u  Australiji kako bi se ustanovilo može li poslužiti kao zaštita od koronavirusa, piše “Bloomberg”.

Koristi se već oko 100 godina, a pokazalo se da nije učinkovito samo za odbranu od tuberkuloze. Ne samo da je uobičajena imunoterapija za ranu fazu raka mokraćnog mjehura već služi i kao prva linija obrane imunološkog sistema.

Do otkrića vakcine za COVID-19 trebat će još najmanje godinu dana, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže kako do tada treba ustanoviti može li vakcina protiv tuberkuloze (BCG) smanjiti simptome kod zaraženih koronavirusom.

– Može poboljšati imunološki sistem tako da se bolje brani protiv niza različitih infekcija – rekao je Najdžel Kurtis (Nigel Curtis), stručnjak za dječje zarazne bolesti sa Univerziteta u Melburnu.

Rezultati će biti poznati nakon tri mjeseca .

Bolničko osoblje koje je dobrovoljno sudjelovalo u šestomjesečnom istraživanju u Australiji bit će nasumično raspoređeno na vakcinaciju protiv sezonske gripe i tuberkuloze – ili samo protiv gripe.

Placebo u ovoj situaciji neće funkcionirati jer nakon vakcinacije protiv tuberkuloze ostaje trag na koži – tako postaje očito ko je primio koju vakcinu.

Sudjelovat će ukupno 4 hiljade radnika.

Odbor za praćenje podataka razmotrit će rezultate nakon tri mjeseca kako bi se iznašli bilo kakvi znakovi da metoda djeluje.

– Ne bismo to radili da ne mislimo kako bi to moglo funkcionirati. Ne možemo garantovati da će uspjeti i jedini način da to saznamo je istraživanje – rekao je Kurtis za “Bloomberg”. 

 

Izvor: Avaz.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti