Srijeda, 24 Aprila, 2024
No menu items!

U Kaliforniji prvi smrtni slučaj maloljetne osobe zaražene koronavirusom

Kalifornijske vlasti u utorak su pozvale mlade da poštuju sigurnosne upute u borbi s novim koronavirusom nakon smrti mlade osobe blizu Los Anđelesa koja je prva poznata žrtva Covida-19 među mladima na američkom tlu.

Sanitarne vlasti losanđeleskog okruga izvijestile su o tri nova smrtna slučaja od Covida-19, među kojima je “osoba mlađa od 18 godina” koja je živjela u Lankasteru, četrdesetak kilometara sjeverno od glavnog grada Kalifornije. 

To je prvi poznati slučaj smrti neke mlađe osobe od koronavirusa na američkom tlu, navodi AFP. Iste sanitarne vlasti su u kasnijem saopćenju ipak istaknule da savezni stručnjaci još moraju potvrditi uzrok smrti.

– Iako prvi testovi daju pozitivan rezultat na Covid-19, slučaj je složen i možda postoji drugo objašnjenje za ovu smrt – ističe losanđeleski okrug.

Mlade je upozorio i gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti (Eric Garcetti)

– Mladi, i vas se ovo tiče. Znajte da vaše ponašanje može spasiti nečiji život, a može i nekoga koštati života. A taj život može biti vaš – upozorio je Garseti na konferenciji za novinare.

Ne zna se tačno koliko je mlada osoba imala godina ni kojeg je spola, gradonačelnik je govorio o “zdravoj mladoj osobi”.

Kalifornijski guverner Gavim Njusom (Newsom) je istaknuo da ova smrt mora svakog urazumiti i potaknuti da poštuje pravilo “socijalne distance” koje je naredio za čitavu saveznu državu.

– Polovina slučajeva zabilježenih u Kaliforniji su ljudi od 18 do 49 godina – istaknuo je Njusom.

Stručnjaci misle da Covid-19 rijetko poprima teži oblik kod djece i jako ih je malo umrlo od početka pandemije.

– Covid-19 ne razlikuje ljude po dobi, rasi ili imovinskom stanju i ovo što trenutno vidimo na mjestima kao što je Njujork govori nam na što moramo biti spremni – rekla je čelnica službe za javno zdravstvo okruga Barbara Ferer (Ferrer). 

Kalifornijske vlasti su proglasile karantin za Los Anđeles i za čitavu saveznu državu, uz naredbu o prekidu svih djelatnosti koje nisu životno važne i preporuku da se putuje samo ako je to krajnje nužno.

– U posljednjih 48 sati zabilježeno je 256 novooboljelih od koronavirusa –  objavile su sanitarne vlasti losanđeleskog okruga.

Time se broj slučajeva potvrđenih u laboratoriju na tom području penje na 662, među kojima je samo deset maloljetnika.

Sjedinjene Američke Države u utorak navečer imale su 780 umrlih i više od 54.000 službeno potvrđenih slučajeva zaraze Covidom-19, objavio je “Univerzitet John Hopkins”, referentna ustanova na tom polju.  

Izvor: Fena

Foto: AFP

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti