Svijet 

U Kaliforniji prvi smrtni slučaj maloljetne osobe zaražene koronavirusom

Kalifornijske vlasti u utorak su pozvale mlade da poštuju sigurnosne upute u borbi s novim koronavirusom nakon smrti mlade osobe blizu Los Anđelesa koja je prva poznata žrtva Covida-19 među mladima na američkom tlu.

Sanitarne vlasti losanđeleskog okruga izvijestile su o tri nova smrtna slučaja od Covida-19, među kojima je “osoba mlađa od 18 godina” koja je živjela u Lankasteru, četrdesetak kilometara sjeverno od glavnog grada Kalifornije. 

To je prvi poznati slučaj smrti neke mlađe osobe od koronavirusa na američkom tlu, navodi AFP. Iste sanitarne vlasti su u kasnijem saopćenju ipak istaknule da savezni stručnjaci još moraju potvrditi uzrok smrti.

– Iako prvi testovi daju pozitivan rezultat na Covid-19, slučaj je složen i možda postoji drugo objašnjenje za ovu smrt – ističe losanđeleski okrug.

Mlade je upozorio i gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti (Eric Garcetti)

– Mladi, i vas se ovo tiče. Znajte da vaše ponašanje može spasiti nečiji život, a može i nekoga koštati života. A taj život može biti vaš – upozorio je Garseti na konferenciji za novinare.

Ne zna se tačno koliko je mlada osoba imala godina ni kojeg je spola, gradonačelnik je govorio o “zdravoj mladoj osobi”.

Kalifornijski guverner Gavim Njusom (Newsom) je istaknuo da ova smrt mora svakog urazumiti i potaknuti da poštuje pravilo “socijalne distance” koje je naredio za čitavu saveznu državu.

– Polovina slučajeva zabilježenih u Kaliforniji su ljudi od 18 do 49 godina – istaknuo je Njusom.

Stručnjaci misle da Covid-19 rijetko poprima teži oblik kod djece i jako ih je malo umrlo od početka pandemije.

– Covid-19 ne razlikuje ljude po dobi, rasi ili imovinskom stanju i ovo što trenutno vidimo na mjestima kao što je Njujork govori nam na što moramo biti spremni – rekla je čelnica službe za javno zdravstvo okruga Barbara Ferer (Ferrer). 

Kalifornijske vlasti su proglasile karantin za Los Anđeles i za čitavu saveznu državu, uz naredbu o prekidu svih djelatnosti koje nisu životno važne i preporuku da se putuje samo ako je to krajnje nužno.

– U posljednjih 48 sati zabilježeno je 256 novooboljelih od koronavirusa –  objavile su sanitarne vlasti losanđeleskog okruga.

Time se broj slučajeva potvrđenih u laboratoriju na tom području penje na 662, među kojima je samo deset maloljetnika.

Sjedinjene Američke Države u utorak navečer imale su 780 umrlih i više od 54.000 službeno potvrđenih slučajeva zaraze Covidom-19, objavio je “Univerzitet John Hopkins”, referentna ustanova na tom polju.  

Izvor: Fena

Foto: AFP

Related posts