Svijet 

U Italiji u jednom danu umrlo 743 ljudi, zaraženo novih 5249 osoba

TALIJANSKE vlasti su danas izvijestile da su u posljednja 24 sata od Covida-19 umrle još 743 osobe, čime je prekinut trend smanjivanja broja umrlih posljednjih dana.

Nakon rekordnih 793 umrlih u subotu, dnevni broj umrlih je u nedjelju pao na 650 a u ponedjeljak na 602, potaknuvši optimizam i nadu da se kriza usporava.

Ukupno je u Italiji od pojave Covida-19 u utorak, s porastom od 12,2 posto, umrlo 6820 ljudi. Broj zaraženih se danas povećao za 8,2 posto te je ukupno u toj zemlji zaraženo 69.176 ljudi, po podacima Civilne zaštite.

Broj izliječenih se povećao za 12 posto na 8326, dok je broj oboljelih na intenzivnoj skrbi, koji se posebno pozorno prati zbog nedostatka bolničkih kreveta, povećao za šest posto na 3396.

U najteže pogođenoj sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji i dalje je u kritično. Od jučer se broj umrlih povećao s 3776 na 4178, a zaraženih s 28.761 na 30.703. Slijedi Emiglia Romagna s 9254 zaražena te Veneto i Piemonte s preko 5000 zaraženih.

Šef Civilne zaštite: Stvarni broj zaraženih je vjerojatno 10 puta veći

“Omjer jednog potvrđenog slučaja na svakih 10 je vjerojatan”, rekao je za La Repubblicu Angelo Borelli, čelnik talijanske Civilne zaštite. Vjeruje da bi u Italiji moglo biti zaraženo deset puta više ljudi nego što je potvrđeno.

Kaže da je najveća poteškoća s kojom se Italija suočila nedostatak maski i respiratora, problem koji je urušio zdravstveni sustav od prve pojave virusa u bogatoj sjevernoj Lombardiji 21. veljače.

Italija pokušava uvesti zalihe iz inozemstva, ali Borelli kaže da su zemlje poput Indije, Rumunjske, Rusije i Turske zaustavile izvoz tih proizvoda.

“Kontaktiramo veleposlanstva, ali strahujemo da nam neće stići još maski iz inozemstva”, rekao je.

Krhko gospodarstvo

Epidemija će gotovo sigurno ostaviti talijansko krhko gospodarstvo na koljenima, a većina poduzeća će se zatvoriti.

Talijanska vlada želi da se sredstva fonda za pomoć zemljama u eurozoni koriste bez ograničenja.

Trenutni Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) može pomoći zemljama eurozone samo pod uvjetom da prilagode svoje ekonomske politike i prevladaju probleme koji su ih natjerali da potraže financijsku pomoć.

Zamjenik talijanskog ministra gospodarstva Antonio Misiani rekao je za Reuters da su takva ograničenja suvišna u krizi koronavirusa.

“Jedini prihvatljivi uvjet je korištenje resursa ESM-a za upravljanje izvanrednim zdravstvenim i ekonomskim situacijama”, rekao je Misiani i otvorio prostor za moguću bitku s Bruxellesom oko najboljeg načina izlaska iz ove krize.

Izvor: P.M., R.I., Hina

Foto: EPA

Related posts