BiH 

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta i prilika je za podizanje javne svijesti o posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu skrb i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem napora u smjeru okončanja globalne epidemije, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se u znak sjećanja na 24. mart 1882. godine, dan kada je dr. Robert Koch objavio otkriće bakterije koja uzrokuje tuberkulozu.

Od tuberkuloze svakog dana u svijetu umre više od 4.000 osoba, a oboli skoro 30.000, što tu bolest, koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom, označava jednom od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti globalno.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima iz Globalnog izvješća o tuberkulozi Svjetske zdravstvene organizacije za 2019. godinu, registrirano je 669 oboljelih od tuberkuloze, od toga 617 novih slučajeva. Od ukupnog broja oboljelih, 90 posto je imalo plućnu tuberkulozu. U navedenom razdoblju, najviše oboljelih evidentirano je među osobama starijim od 65 godina.

”Broj oboljelih od tuberkuloze u Bosni i Hercegovini se kontinuirano smanjuje, pored ostalog zahvaljujući ranijoj značajnoj podršci Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije, koja je doprinijela jačanju kapaciteta za implementaciju aktivnosti i mjera definiranih u programima kontrole tuberkuloze Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH. Preventivne aktivnosti, pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje mogu spriječiti dalje širenje tuberkuloze. Liječenje oboljelih od tuberkuloze je besplatno”, podsjećaju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

S obzirom na to da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. godinu Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica, to će Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze u regiji Evropa biti obilježen s fokusom na ključnu ulogu medicinskih sestara/tehničara u iskorjenjivanju ove bolesti od koje u ovoj regiji svake godine oboli 275.000 osoba.

Izvor: Fena

foto: bhrt

Related posts